• Haberler
  • Gündem
  • Sinan Ateş'in Ölümüne İlişkin İddianame Kabul Edildi

Sinan Ateş'in Ölümüne İlişkin İddianame Kabul Edildi

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin 22 tutuklu şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

Ankara Başsavcılığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine soruşturmayı tamamlayarak, 22 kişi hakkında ''tasarlayarak öldürme'' suçundan iddianame düzenledi.

T24'ün haberine göre Ankara Başsavcılığı, 30 Aralık 2022’de Ankara Çukurambar’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin soruşturmasını tamamladı.

Başsavcılık, ''tasarlayarak öldürme'' suçundan 22 kişi hakkında iddianame düzenledi.

SİNAN ATEŞ OLAYINDA NE OLMUŞTU?

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de, Ankara’da Çukurambar’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında tetikçi Eray Özyağcı, eylemi organize eden Doğukan Çep, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve Avukat Serdar Öktem ile üç polisin de bulunduğu 22 kişi tutuklanmıştı. Sinan Ateş cinayetine dair bilirkişi raporunda, Ateş’in adresini Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ın istediği ortaya çıkmıştı. Eski MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde yakalanıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş’ın sildiği, ancak özel bir program sayesinde verileri kurtarılan telefondan, Ateş suikastının aylar önce planlandığını ortaya koyan bilgiler çıkmıştı.

Sinan Ateş cinayeti soruşturmasını ilk olarak, o sırada nöbetçi olan Ankara Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ay başlatmıştı. Eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın gözaltına alınması talimatı vermesi ve bazı şüphelileri tutuklatması üzerine Ayhan Ay izne çıkarılmış, yerine Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Durdu Özer ve Cumhuriyet Savcısı Durmuş Ali Özcan görevlendirilmişti. Ay da üçüncü savcı olarak görünürde dosyada yer almıştı.

Temmuz 2023'te adli tatile girilmesi gerekçesiyle dosya, izne çıkan Durdu Özer ve diğer savcılardan alınarak Başsavcı Vekili Ahmet Altun'a devredildi. Adli tatilin sona ermesinin ardından Eylül 2023'te soruşturma tamamen Durdu Özer'den alındı ve yeniden ilk savcı Ayhan Ay'a verildi. Ahmet Altun da koordinatör başsavcı vekili sıfatını sürdürdü. Ayhan Ay'ın, ikinci kez görev aldığı soruşturmada Sinan Ateş'in konum bilgilerini ve adresini Tolgahan Demirbaş'a verdiği iddia edilen Cinayet Büro'da görevli Komiser M.E.A. tutuklandı.

SAVCININ ZORUNLU İZİN İDDİASI

Ancak dosyada iki kez görevlendirilen Savcı Ayhan Ay, 2023 yılının son günlerinde sağlık raporu alarak izne çıktı. Bu durum adliye kulislerinde, 31 Mart yerel seçimleri öncesi olası bir operasyonunun AK Parti ile MHP arasında kriz yaratma ihtimaline karşı savcının zorunlu izne çıkarıldığı iddialarını gündeme getirdi.

Savcı Ay’ın izne çıkmasının ardından dosya yeniden Başsavcı Vekili Ahmet Altun'a devredildi. Altun'un adı eylül ayında soruşturmaya ilk kez atandıktan sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ile yaptığı görüşme nedeniyle gündeme gelmişti. İddiaya göre Yönter bu görüşmede bazı şüphelilerin serbest bırakılması karşılığında Altun'a Yargıtay üyeliği teklif etmişti. Yönter bu haberleri yalanlarken, Altun ise sessiz kalmayı tercih etti.

İZİNDEN DÖNDÜKTEN SONRA DOSYAYI GERİ ALAMADI

İki aylık rapor aldığı belirtilen Ayhan Ay'ın geçen hafta izninin bitmesi üzerine adliyede yeniden mesaiye başladığı öğrenildi. Ancak basına yansıyan bilgilere göre, Sinan Ateş dosyası Ayhan Ay'a verilmedi. Ay'ın UYAP'tan dosyayı görme yetkisi de kaldırıldı. Bu süreçte yeni Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse'nin soruşturma için yeni bir savcı görevlendirip görevlendirmeyeceği şimdilik belli değil. Dosyada şu an tek yetkili Ahmet Altun.