• Haberler
  • Dünya
  • Üniversite Protestolarının Etkisi: ABD İlk Defa İsrail'e Sevkiyatı Durdurdu

Üniversite Protestolarının Etkisi: ABD İlk Defa İsrail'e Sevkiyatı Durdurdu

ABD yönetimi, 7 Ekim'den bu yana ilk defa İsrail'e gönderilecek bir mühimmat sevkiyatını durdurduğu açıklandı.

ABD'de üniversite kampüslerinden yükselen Filistin'le dayanışma sesleri ve yaklaşan seçimler Biden yönetimini İsrail'e karşı harekete geçirmeye zorladı. 

ABD'de, Columbia Üniversitesinde başlayan ve birçok üniversiteye yayılan Filistin'e destek gösterilerinin ardından Biden yönetimi, İsrail'e karşı bir adım attı.

ABD'de yayın yapan "Axios" haber sitesinde ismi açıklanmayan iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı habere göre, Biden yönetimi geçen hafta İsrail'e gönderilecek ABD yapımı mühimmat sevkiyatını durdurduğu belirtildi.

CNN analisti Barak Ravid'in haberinde Biden'ın, İsrail'in desteklenmesine karşı olan Amerikalılar arasında sert eleştirilere maruz kaldığı ve Şubat ayında İsrail'e, Gazze'de ABD yapımı silahların uluslararası hukuka uygun olarak İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından kullanıldığına dair güvenceler sağlamasını istediği belirtildi. İsrail'in Mart ayında imzalı bir güvence mektubu sağladı aktarıldı.

 

 

NETANYAHU VE BLINKEN'İN SERT GÖRÜŞMESİ

İsrailli yetkililere göre sevkiyatın durdurulması Tel Aviv yönetiminde ciddi endişeye yol açtığı belirtilen haberde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında Refah’a yönelik muhtemel kara saldırısı hakkında "sert bir görüşme" gerçekleştiği de kaydedildi.

Netanyahu, Pazar günü yayımlanan Holokost'u Anma Günü bildirisinde, Biden yönetimiyle yaşanan gerilimlere işaret ederek şunları ifadelere yer vermişti:

"Holokost'ta, başıboşca duran büyük dünya liderleri vardı; bu nedenle, Holokost'un ilk dersi şudur: Kendimizi savunmazsak, kimse bizi savunmayacak. Ve eğer yalnız kalmamız gerekiyorsa, yalnız kalacağız," dedi.

NE OLDU?

Dünyadan yükselen tepkilere rağmen Netanyahu, 1.5 milyon kişinin sığındığı Refah kentine saldırının yapılacağını duyurmuştu.

Öte yandan, ABD Kongresi'nde Demokrat Partili 88 üye, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik insani yardımları kasten engellediğine dair inandırıcı iddialar bulunduğunu belirterek, Biden'a ABD yasalarına göre İsrail'e yapılan yardımları yeniden gözden geçirme çağrısında bulunmuştu.

Bakmadan Geçme