10 maddede haftanın özeti

Bu haftanın öne çıkan haberleri sizler için derledik.

EKONOMİ

TCMB politika faizini 250 baz puan artışla %42,50’ye çıkardı. Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 142,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Sınırlı düşüşün sürdüğü KKM'de toplam büyüklük 2,68 trilyon liraya geriledi.

ANAYASA

 

AYM Genel Kurulu, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili ilk hak ihlali kararının uygulanmamasının ardından yapılan ikinci başvuruda yeniden hak ihlali kararı verdi. Atalay'ın hâlâ tahliye edilmemesi üzerine Çağlayan Adliyesi önünde toplanan avukatlar adalet nöbeti başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024'te görev süresi dolan üç AYM üyesinin yerine yenilerini atayacak. Böylece 15 üyeden 10'unu kendisi atamış olacak.

HSK KARARI

Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) hazırladığı adli ve idari yargıyı kapsayan 506 kişilik kararnameyle haklarındaki iddialar nedeniyle soruşturma geçiren hâkim ve savcıların görev yerleri değiştirildi. Birçoğu "tenzilirütbe"ye uğradı.

TERÖRLE MÜCADELE

 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 32 ilde IŞİD terör örgütüne yönelik eş zamanlı olarak düzenlenen "Kahramanlar-34" operasyonlarında 304 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

6 ŞEHİT

Kuzey Irak'ta Pençe-Kilit operasyonu devam ederken yaşanan çatışmada 6 askerimiz şehit oldu. Çöken sis nedeniyle görüş mesafesinin neredeyse bir metrenin altına düşmesi üzerine saat 16.15 sıralarında teröristlerin yeni nesil AT-4 ve Konkurs füzeleri ile roketatar ve uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdikleri saldırıda Piyade Teğmen Ramazan Günay, Piyade Uzman Çavuş Mehmet Serinkan, Piyade Uzman Onbaşı İsmail Yazıcı, Piyade Sözleşmeli Erler Yasin Karaca, Çağatay Erenoğlu ve Emre Taşın şehit oldu, 1 askerimiz de yaralandı.

PRAG SALDIRISI

Saldırı, başkent Prag'da turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Jan Palach Meydanı'ndaki Karl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde meydana gelmiş, 14 kişiyi öldüren saldırganın katliam sonrası intihar ettiği açıklanmıştı.

UNICEF GAZZELİ ÇOCUKLAR İÇİN DUYURDU

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze’de bulunan 5 yaşın altındaki 335 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetme riski altında olduğunu duyurdu.

X ÇÖKTÜ

21 Aralık 2023 günü saat 09.05-09.50 arasında X'e erişim sorunu yaşandı. Sosyal medyada başka mecralarda X gündem olurken yazılımcılar X'in altyapısında bir deneme çalışmanın yapılıyor olduğunu iddia etti.

FUTBOL

Kayserispor- Fenerbahçe maçın son dakikasında Kayserispor ceza sahasına yakın noktadan serbest vuruş kazanırken karar itiraz eden Fred önce sarı kart gördü. Ardından hakeme bir şeyler söylemesi üzeri Zorbay Küçük Fred'e doğrudan kırmızı kart gösterdi. Bu karar ile Fred Galatasaray derbisinde oynayamayacak. 

Galatasaray- Fenerbahçe derbisi 24 Aralık 2023 saat 19.00'da oynanacak.

İNTERNET SANSÜRÜ

 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), herhangi bir yargı kararı olmaksızın aralarında Proton, TunnelBear ve Hotspot Shield gibi popüler hizmetlerin de bulunduğu 16 VPN servisine erişimi engelledi.

Bakmadan Geçme