10 Ocak Gazeteciler Günü nedir?
Gazetecilerin hak mücadelesinin önemli bir dönüm noktası olarak 1961'den bu yana kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, doğru, tarafsız ve güvenilir habercilik yapmak için var gücüyle çalışan tüm gazeteciler adına, yeni bir yıl dönümünde daha kutlanıyor.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Türk basın tarihinde “Dokuz patron olayı” olarak da yer alan ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı 10 Ocak 1961 tarihine dayanıyor. “212 sayılı kanun” düzenlemesinin Resmi Gazete’de yer almasıyla 10 Ocak, kutlama günü oldu.
Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Fakat bu kanunun Meclis’ten geçmesi kolay olmadı. Bu yasa, gazete patronlarına sorumluluklar yüklüyordu.
Yasayla birlikte dönemin seçkin gazete patronları 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün boyunca kapattılar.
“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine, çalışan gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdiler. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başlayıp, 3 günlük boykot sırasında düzenli olarak yayınını sürdürdü. Basın Gazetesi’nin son sayısında yer alan başyazıda, basın emekçilerinin elde edilen hakların korunması amacıyla el birliğiyle mücadele edecekleri belirtildi. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı.
10 Ocak, öncelikle “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.