• Haberler
  • Ekonomi
  • 2023'ü ekonomik olarak en iyi geçiren ülkeler açıklandı Türkiye kaçıncı sırada?

2023'ü ekonomik olarak en iyi geçiren ülkeler açıklandı Türkiye kaçıncı sırada?

The Economist, 2023'ü en iyi geçiren ekonominin Yunanistan olduğunu ilan ederken Türkiye Estonya ile birlikte 15. sırada yer aldı.

İngiltere’nin dünyaca ünlü yayın organlarından The Economist dergisi, 2023 yılını baz alarak 35 ülkenin ekonomik performansını inceledi.

The Economist, 2023'ü en iyi geçiren ekonominin Yunanistan olduğunu ilan ederken Türkiye Estonya ile birlikte 15. sırada yer aldı.

The Economist, "çoğunlukla varlıklı" olarak nitelediği 35 ülkede yaptığı incelemede, ülkelerin 2023 yılındaki ekonomi performansını çekirdek enflasyon, enflasyon genişliği, gayri safi yurtiçi hasıla, istihdam ve hisse fiyatları üzerinden değerlendirdi.

Uzun yıllar boyunca kötü ekonomi yönetimi ve finansal krizlerle anılan Yunanistan, son yıllarda gösterdiği ekonomik performansla listenin başında yer almayı başardı. Yunanistan böylelikle iki yıl üst üste bu alandaki yapılan değerlendirmede şampiyonluğu elinde tutan ülke olmuş oldu.

Değerlendirmede çekirdek enflasyonun arttığı, enflasyon genişliğinin düştüğü ve borsaların yüzde 20 oranında yükseldiği bir ortamda Yunanistan’ın öne çıktığı belirtildi.

Analize göre, Yunanistan’ın çekirdek enflasyonunda yüzde 3,4’lük artış, enflasyon genişliğinde yüzde 13.3’lük bir düşüş kaydedildi.
 

2023'ü ekonomik olarak en iyi geçiren ülkeler sıralamasında Türkiye 15. sırada yer aldı

 

Türkiye'nin çekirdek enflasyonu yüzde 69,5, enflasyon genişliği ise eksi yüzde 6.7 olarak kaydedildi.
Ülkenin GSYH'sinde 3,3 büyüme, istihdamda ise sadece yüzde 0.1'lik bir artış gösterdi. Türkiye'de hisse fiyatlarında ise yüzde 20.6'lık bir artış görüldüğü ifade edildi.

 

Güney Kore, sıralamada ikinci sırada yer alırken, genelde Amerika'dan ülkelerin ekonomilerinin iyi bir yıl geçirdiği görüldü. Sıralamada ABD 2., Kanada 6., Şili ise 7. sırada yer aldı. 

Avrupa'nın güçlü ekonomilerinden Almanya (27.), Britanya (30.) ve son sırada yer alan Finlandiya'nın ise kendi standartlarına kıyasla yavaş bir yıl geçirdiği görüldü.


Sıralama Güney Kore ikinci, ABD üçüncü sırada yer alırken İsrail dördüncü, Lüksemburg beşinci oldu. Sıralama; Kanada, Şili, Portekiz, İspanya, Polonya olarak devam etti.

Avrupa'nın güçlü ekonomilerinden olarak kabul edilen Almanya listenin 27. Sırasında yer bulurken Britanya 30. oldu. Finlandiya ise son sırada yer aldı.

 

Bakmadan Geçme