• Haberler
  • Ekonomi
  • 2024 asgari ücrette zammında taraflar 17 bin lirada anlaştı iddiası

2024 asgari ücrette zammında taraflar 17 bin lirada anlaştı iddiası

Asgari Ücret Komisyonunda tarafların yüzde 40 zam oranıyla asgari ücrette 15 bin 962 lira olarak anlaştı. Devreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan girdi ve asgari ücrette son nokta konuldu. İşveren kendisini 17 bin liraya göre hazırladı.

2024 yılı için asgari ücretin 5 gün içerisinde belirlenmesi gerekiyor. Şuana kadar asgari ücret ile ilgili rakam telaffuz edilmezken ortaya atılan iddiaya göre Asgari Ücret Komisyonu’nda taraflar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da müdahil olmasıyla belirlendiği ileri sürüldü. 


Asgari ücret maratonunda pazarlık süreci devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Toplantı için henüz karar almış değiliz. Ekipler çalışıyor” açıklamasını yaptı. Yeni asgari ücretin cuma günü açıklanması beklenirken yüzde 40 zam oranında uzlaşıldığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bin liralık refah payı için talimat verdiği iddia edildi.


Asgari ücret zam pazarlığında zaman daraldı. Ücretli çalışan işçiden reel sektör temsilcilerine kadar tüm Türkiye 2024 yılı asgari ücret zammına kilitlendi. Yüzde 40 ile yüzde 50 arasında bir zam yapılmasına kesin gözüyle bakılırken zam oranında uzlaşmaya varıldığı iddiası milyonları heyecanlandırdı.

BAKANDAN TOPLANTI AÇIKLAMASI


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 3’üncü toplantısı için yaptığı açıklamada “Toplantı için henüz karar almış değiliz. Ekipler çalışıyor. İnşallah bu hafta içinde açıklamayı arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Işıkhan açıklamalarında, “Bu hafta içinde açıklamayı arzu ediyoruz” bilgisini de verdi.


YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?


Bu yıl tek zam yapılacağı ifade edilen asgari ücret zammı için birinci ve ikinci toplantı gerçekleştirildi. Yasaya göre asgari ücretin belli olmasının ardından 31 Aralık tarihine kadar Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Öte yandan AK Partili yetkililer yeni zam oranının bu hafta cuma günü açıklanabileceğini ifade ettiler. 

Asgari ücrette 'Uzlaşma sağlandı' iddiası: Erdoğan son noktayı koydu, rakam belli oldu


İŞVEREN KENDİSİNİ O RAKAMA GÖRE HAZIRLADI; 17 BİN LİRA CEPTE


Sputnik'in Ekonomi gazetesinde aktardığı bilgilere göre, tarafların 11 bin 402 TL olan net asgari ücret rakamının yüzde 40 artış ile 15 bin 962 liraya çıkarılması konusunda uzlaştığı iddia edildi.  Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın refah payı konusunda devreye girdiği de gelen kulis bilgileri arasında yer aldı.  Erdoğan’ın asgari ücrete refah payı olarak uzlaşılan rakamın bin TL daha arttırılmasını istediği iddia edildi.  

Ekonomi gazetesi Ankara Haber Müdürü Hüseyin Gökçe asgari ücrete ilişkin, “17 bin lira cepte. İşveren kendisini bu rakama hazırladı. Yani 17 bin lirayı makul görüyor. AK Parti yöneticileri de bundan 1 ay öncesine kadar 16.000 – 16.500 TL civarında beklentilerini paylaşıyordu. Fakat toplumsal beklenti 17 bin lirayı aştı. Yani sanki artık toplumsal bir mutabakat 17 bin liranın üzerinde oluşmuş gibi görünüyor” dedi.
 

Bakmadan Geçme