• Haberler
  • Gündem
  • 2024 Nobel Barış Ödülünün Sahibi Nihon Hidankyo Oldu!

2024 Nobel Barış Ödülünün Sahibi Nihon Hidankyo Oldu!

2024 Nobel Barış Ödülü, 'nükleer silahlardan arındırılması' alanındaki çalışmalarından dolayı Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi. ​​​​​​​

İsveçli mucit Alfred Nobel'in vasiyetiyle hayata geçen Nobel Ödülleri, bu yıl da bir bir sahiplerini buluyor.

Japonya'da Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombalardan kurtulanlar tarafından kurulan ve nükleer silahsızlanma çalışmalarıyla öne çıkan Nihon Hidankyo, 2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ GÜNEY KORELİ YAZARA

Öte yandan; 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Güney Koreli roman yazarı Han Kang kazandı. Han Kang, "tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı" nedeniyle ödüle layık görüldü.

PROTEİNLER ÜZERİNE YAPTIKLARI ÇALIŞMALAR NOBEL GETİRDİ

David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper proteinler üzerine yaptıkları yenilikçi çalışmalarla 2024 Nobel Kimya Ödülü'ne sahip oldu. 2024 Nobel Fizik Ödülü ise, "yapay sinir ağları ile makine öğrenimini sağlayan çalışmalara" imza atan ABD'li John Hopfield ve İngiliz asıllı Kanada vatandaşı Geoffrey Hinton'a verildi.

NİHON HİDANKYO KİMDİR?

Nihon Hidankyo, Japonya'daki Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombalardan kurtulanların tek ulusal örgütüdür. 47 prefektörlüğün tamamında Hibakusha örgütleriyle oluşturulmuştur.

10 Ağustos 1956 tarihinde 2. Dünya Konferansı sırasında kurulmuştur.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ NİYE VERİLDİ?

Nihon Hidankyo, kuruluşundan bu yana yarım asırdan fazla bir süre boyunca, nükleer silah kullanımının neden olduğu korkunç hasar ve insanların çektiği acılar hakkında tanıklık yapmak için dünyanın birçok yerine Hibakusha delegasyonları göndermiş ve bir daha Hibakusha'nın yaşanmayacağından emin olmak için çabalamıştır. dünyanın her yerinde yaratılmış ve “nükleer silahlardan arınmış bir dünya” yaratılması çağrısında bulunulmuştur.

MUHABİR

Bakmadan Geçme