90 bin taşeron işçi kadroya alınacak mı? Bakan açıklamada bulundu
90 bin taşeron işçinin kadroya alınmasıyla ilgili beklentiler 2024 yılına kaldı.
Geçen yıl gündeme gelen 90 bin taşeron işçiye kadroda gözler hükümete çevrilmişti. Meclis’te görüşülen Torba Yasa’da yer almayan kadro düzenlemesi için umutlar 2024’e yılına kaldı.
SGK uzmanı İsa Karakaş TGRT Canlı yayınında taşeron işçilerin kadro sorununu değerlendirdi. 90 bin taşeron işçinin kadro sorunu çözülecek mi? SGK uzmanı İsa Karakaş tarih verdi
Taşeron işçilere kadro düzenlemesi için gözler yeni torba yasaya çevrildi. Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Torba Yasa görüşmeleri devam ederken 90 bin taşeron işçinin kadrosu da en çok merak edilen konuların başında geliyor.
90 bin taşerona kadro düzenlemesinde hükümetin çalışma yaptığı biliniyor. Ancak düzenleme torba yasada yer almadı. Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin eski Bakan Vedat Bilgin'in, “Taşeron işçilere söz verdim. Önümüzde duruyor, bunu gerçekleştireceğiz." ifadeleri sık sık sosyal medyada gündeme getiriliyor. Peki, Taşeron işçilerin kadro sorunu çözülecek mi? SGK uzmanı İsa Karakaş taşeron ile ilgili 3 önemli konuyu ve çözüm önerilerini anlattı.
“TAŞERON İŞÇİLER KONUSU YENİ TORBA KANUNDA OLACAK”
İsa Karakaş taşeron işçilerin yeni torba kanunda yer alacağını dikkat çekerek çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Karakaş, “90 bin-100 bin civarı taşeron işçimiz var. Araç sürücüleri, araç kiralama işinde çalışanlar, yemekhane işlerinde çalışanlar, KİT’lerde çalışanlar bunlar kadroya alınmadı. 3-5 aylık temizlik işlerinde çalışanlar kadroya alınmıştı. Ama araç sürücüleri, araç kiralama işinde çalışanlar 10 yıllık süreleri olmalarına rağmen kadroya alınmadı. Bunlarla ilgili çalışma var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı daha önce çalışma yapmıştı. Eski Bakan Vedat Bilgin, “Taşeron işçilere söz verdim. Önümüzde duruyor, bunu Meclis'i açar açmaz gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullanmıştı. Çalışmaların hazır olduğunu biliyoruz. Bunların kadroya geçmesiyle Ocak ayında bir torba kanun var. Orada göreceğiz” dedi.
“ZORLA EMEKLİ EDİLEN TAŞERON İŞÇİLERİN İŞE DÖNME İSTEĞİ VAR”
Başvuran işçilerin kadroya alınırken, emekliliği gelen taşeron işçilerine zorla emeklilik meselesinin de olduğunu dikkat çeken İsa Karakaş, “Emekliliği gelen taşeron işçileri zorla emekli etme yasada vardı. Ama sonradan bu yasadan kaldırıldı. Dolayısıyla burada bir eşitsizlik durumu oldu. Bu durumda olan taşeron işçilerin de talepleri var. Bu zorla emekli edilen işçilerimizin eşitlik ilkesi açısından yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Zorunlu emekli edilenlerin tekrar işe geri alınması ile ilgili de bir talep var. Emekli maaşları kesilip yeniden işte çalıştırılabilir.” dedi.
Belediye işçilerin taşeron içerisinde en büyük kesimi oluşturduğunu belirten İsa Karakaş, “1 Ocak 2018 yılında bütün taşeron işçiler kadroya alınırken, belediye işçileri için öyle bir formül getirildi ki, özel sektörün taşeronundan, belediyenin içinde kurulan taşeron şirketine alındı. Ve haklı olarak belediye taşeron şirketinde çalışanlar “kadroya geçen bizden iki kat fazla maaş alıyor, özlük hakları ve sosyal yardımları daha fazla, eşit iş yapıyoruz.” diyor. Dolayısıyla bu durumda olan belediye işçileri de kadro istiyor.” dedi.
"YAPTIKLARI İŞLE UYUMLU OLMAYAN MESLEK KODLARI DEĞİŞMELİ"
Taşeron işçilerle ilgili diğer önemli bir meselenin da meslek kodu olduğunu vurgulayan Karakaş, “Taşeronun bir de meslek kodu sorunu var. Bir işte çözüm üretiyoruz ama bu çözüm başka sorunları da doğurabiliyor. İşçi kadroya alınırken temizlik işçisi olarak kadroya alındı ama fiili olarak yaptığı iş farklı oluyor. SGK mevzuatı da açık olarak ‘Bir kişi hangi işi yapıyorsa o kod ile onu bildirmen lazım” diyor. Taşeron meslek kodunun düzeltilmesini istiyor.” dedi.