• Haberler
  • Gündem
  • ABD'de Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine durdurma kararı! Neden sınır dışı edilmesi isteniyor?

ABD'de Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine durdurma kararı! Neden sınır dışı edilmesi isteniyor?

ABD'de federal yargıç, Boston kentinde Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlilerince gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı verdi.

ABD’de Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Casper, Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesinin 'Kişinin hukuka aykırı olarak özgürlüğünden yoksun bırakıldığı iddiasıyla mahkemeye yapılan başvuru' sonuçlanana kadar durdurulmasına karar verdi. 

Kararda, hükümetin 1 Nisan gün sonuna kadar mahkemeye gerekli savunmayı yapması istendi.

RÜMEYSA ÖZTÜRK'ÜN NEDEN SINIR DIŞI EDİLMESİNE KARAR VERİLDİ?

ABD'de Tufts Üniversitesi'nde doktora yapan 30 yaşındaki Türk öğrenci ve Fulbright bursiyeri Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı Boston yakınlarında sivil kıyafetli Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlileri tarafından gözaltına alındı. Yetkililer, Öztürk'ün Hamas'ı desteklediği iddiasıyla vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini belirtti; ancak bu iddialara dair somut bir delil sunulmadı.

Öztürk'ün avukatları, gözaltının, onun ve diğer üç öğrencinin üniversite gazetesinde yayımladıkları, Filistin haklarını savunan ve İsrail'den yatırımların çekilmesini öneren bir makaleye misilleme olduğunu ifade etti. Bu gelişmeler üzerine Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Casper, Öztürk'ün sınır dışı edilmesini mahkeme kararı sonuçlanana kadar durdurdu ve hükümetin 1 Nisan'a kadar savunma yapmasını talep etti.

Öztürk'ün gözaltına alınması, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve yaklaşık 30 Kongre üyesi tarafından eleştirildi. Kongre üyeleri, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve diğer yetkililere yazdıkları mektupta, Öztürk'ün serbest bırakılmasını ve vizesinin iade edilmesini talep etti. 

Dışişleri Bakanı Rubio ise, Öztürk'ün vizesinin iptalini ve sınır dışı edilmesini savunarak, yabancı öğrencilerin ABD'de sosyal aktivist olarak hareket etmelerinin uygun olmadığını belirtti. 

Bu olay, ABD'de ifade özgürlüğü ve siyasi görüşler nedeniyle artan baskılar konusunda geniş çaplı tartışmalara yol açtı. 

Bakmadan Geçme