ABD ve İsrail Bekliyor! İran Yarın Saldırabilir

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Michael Erik Kurilla, Pazar sabahı erken saatlerde Orta Doğu'ya geldi. Üç ABD'li ve İsrailli yetkili, saldırının yarın (Pazartesi) gerçekleştirilebileceğini söyledi. İddiaya göre, ABD'li ve İsrailli yetkililer saldırı için hazırlıklara başladı.

Orta Doğu'da savaşın yayılabileceği endişeleri artarken ABD, vatandaşlarına "uygun herhangi bir biletle" Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulundu. İngiltere, İsveç, Fransa ve Kanada'nın yanı sıra Ürdün de benzer uyarılar yayınladı.

ABD Büyükelçiliği, Cumartesi günü yaptığı açıklamada vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısı yaptı. Lübnan'da kalmayı tercih edenlerin "acil durum planları yapmaları" ve "uzun bir süre boyunca yerlerinde kalmaya" hazır olmaları gerektiğini belirtti.Birçok havayolu şirketinin uçuşlarını askıya aldığı ve iptal ettiği, birçoğunun da biletlerinin tükendiği ancak "Lübnan'dan ayrılmak için ticari ulaşım seçeneklerinin halen mevcut olduğu" belirtildi.

 İngiltere de tahliyelere yardımcı olmak üzere bölgeye ilave askeri personel, konsolosluk personeli ve sınır gücü yetkilileri gönderdiğini açıkladı; ancak vatandaşlarını "ticari uçuşlar devam ederken" Lübnan'ı terk etmeye çağırdı.İki İngiliz askeri gemisi bölgede bulunuyor ve Kraliyet Hava Kuvvetleri nakliye helikopterlerini hazır bekletiyor.İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy bölgedeki durumun "hızla kötüleşebileceğini" söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’da bulunan Fransız vatandaşlarının ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapıldı. Orta Doğu'da askeri gerilimin arttığı ifade edilen açıklamada Fransız vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri tavsiye edildi.

Azerbaycan tarafından yapılan açıklamada da bölgede hızla değişen güvenlik durumu dikkate alınarak, Azerbaycan vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Lübnan'ı ziyaret etmemeleri ve ülkede yaşayan vatandaşların en kısa sürede oradan ayrılması gerektiği kaydedilmişti.

İSRAİL VE ABD DİKEN ÜSTÜNDE: İRAN YARIN SALDIRABİLİR

Washington ve Kudüs'teki yetkililer, İran ve vekillerinin, Hizbullah askeri şefi Fuad Şukr ve Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e her an saldırabileceğini düşünüyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Michael Erik Kurilla, Hizbullah ve İran'ın İsrail'e yönelik tehditleri sonrasında Pazar sabahı erken saatlerde Orta Doğu'ya geldi. Axios'a konuşan üç ABD'li ve İsrailli yetkili, saldırının yarın (Pazartesi) gerçekleştirilebileceğini açıkladı ve İsrail ve ABD'nin savunma hazırlıklarına başladıklarını duyurdu.

Bakmadan Geçme