• Haberler
  • Gündem
  • Abdulkadir Selvi Neden milli yas ilan edilmediğini açıkladı 

Abdulkadir Selvi Neden milli yas ilan edilmediğini açıkladı 

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi 12 askerimizin şehit olmasının ardından talep edilen milli yas ilanı ile ilgili açıklama yaparak, ilan edilmemesinin gerekçesini açıkladı. 

Irak’ın kuzeyinde terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonda yaşanan çatışma sonucu 12 askerimiz şehit oldu. Türkiye’yi yasa boğan olay sonrasında başta muhalefet partileri olmak üzere birçok isim ‘Milli yas ilan edilsin’ teklifinde bulundu.


Teklifle ilgili herhangi bir adım atılmazken, bu kez de ‘Neden milli yas ilan edilmiyor?’ soruları yöneltildi. Milli yas ilan edilmemesiyle ilgili hükümete yakın gazetecilerden Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi’den açıklama geldi. İşte Selvi’nin köşe yazısı ve açıklamaları….


Şehitlerimizden sonra bölgede son durum ne


Şehitlerimizi vatan toprağına teslim ettik. Rabb’im onları Peygamberimize komşu etsin. Mekânları cennet olsun. Ama ateş düştüğü yeri yakar. Ailelerine Allah sabır versin. Karın, tipinin, sisin, pusun hâkim olduğu, görüş mesafesinin sıfıra indiği bir zamanı fırsat bilen teröristler 12 askerimizi şehit etti.

- Teröristlerle ilk olarak üs bölgesinin ön saflarına kurulan emniyet kolları sıcak çatışmaya girdi. Şehitlerimiz, emniyet kolunda görev alan askerlerimiz arasından çıktı. Üs bölgesindeki askerlerimizin takviyeye gelmesiyle anında mukabele edilip, yoğun hava harekâtlarıyla teröristlerin tamamı etkisiz hale getirildi. Peki bu olaydan sonra bölge ne durumda?

İHA VE SİHALAR GÖREV BAŞINDA

- Bölgede sis ve pusun açılmasıyla birlikte yer yer İHA ve SİHA’lar görev yapmaya başladı. Ama bölgenin hâlâ bir kısmında sis nedeniyle görüş mesafesi düşük.
- Türk Silahlı Kuvvetleri şehit verdiğimiz geçici üs bölgesinde her olaydan sonra olduğu gibi idari tahkikat başlattı.

KALDIĞIMIZ YERDEN MÜCADELEYE DEVAM

- Tek şey söyleniyor: “Terörle mücadele kaldığımız yerden ve aynı kararlılıkla devam ediyor.”

- Şehit verdiğimiz geceden itibaren tespit edilen teröristler ve kaçış yolları vuruldu. Şehitlerimizin katilleri tamamen etkisiz hale getirildi. Şehitlerimizin kanları yerde bırakılmadı.

700 MAĞARA TEMİZLENDİ

- Sadece Zap bölgesinde şimdiye kadar 700’e yakın mağara ve sığınak temizlendi. Zorlu kış koşullarına rağmen mağaralar temizlenmeye devam ediyor.

- Terörü sınırlarımızın ötesinde karşılama ve kaynağında yok etme konsepti nedeniyle Irak sınırının ötesinde kalıcı ve geçici üs bölgelerimiz kalmaya devam edecek.

- Irak devletiyle olan iyi ilişkilerimiz sayesinde bölgede kalıcı ve geçici üslerle fiili bir tampon bölge oluşturuldu. Tampon bölgenin güçlendirilmesine devam edilecek.

PKK’NIN İSTEDİĞİ OLUR

- 2019 yılından bu yana devam eden Pençe ve Pençe-Kilit operasyonlarından sonra, kış şartlarında neden askerlerimiz sınırlarımızın içine çekilmiyor deniliyor. 12 şehit verdikten sonra bu görüşü savunanlar oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri ise bunun şimdiye kadarki kazanımlarımızdan vazgeçmek anlamına geldiğini belirtiyor. Terör örgütünün en çok istediği şeyin Mehmetçiğin o bölgelerden çekilmesi olduğunun altı çiziliyor. ‘Türk askeri o bölgelerden çekilir ise terör örgütü oralara yerleşir, bu kez terör saldırısını sınırlarımızın içinde göğüslemek zorunda kalırız’ deniliyor.


NEDEN MİLLİ YAS İLAN EDİLMEDİ

- 12 şehit verdikten sonra CHP ve İYİ Parti’den milli yas ilan edilmesi teklifi geldi.

Peki neden milli yas ilan edilmedi? Terör örgütü ilk saldırısını 15 Ağustos 1984 yılında Şemdinli ve Eruh’a yapmıştı. O tarihten bu yana şehitler verdik. Ama PKK saldırıları nedeniyle milli yas ilan edilmedi. PKK terör örgütüne, Türkiye’ye milli yas ilan ettirdik duygusu tattırılmadı. Terör örgütünün moral üstünlük sağlamasının önüne geçildi.
 

Bakmadan Geçme