• Haberler
  • Ekonomi
  • Açlık Sınırı 19 Bin, Yoksulluk Sınırı 62 Bin TL'ye Dayandı

Açlık Sınırı 19 Bin, Yoksulluk Sınırı 62 Bin TL'ye Dayandı

Her geçen gün giderek yoksullaşan ve bu alanda rekora koşan Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırları açıklandı. Rakamlar korkunç boyutlara ulaştı.

Türk-İş, her ay düzenli olarak yayınladığı açlık ve yoksulluk araştırmasına ilişkin mayıs sonuçlarını açıkladı.

Alım gücünün her geçen gün düştüğü Türkiye'de açlık sınırı asgari ücret ve en düşük emekli maaşını geride bırakırken yoksulluk sınırı da memur maaşlarını neredeyse ikiye katlamış durumda.

Mayıs ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 969 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 liraya yükseldi. Ayrıca, bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 24 bin 609 lira olarak hesaplandı.

Ekonominin patronları hemen her gün yaptıkları açıklamalarda enflasyonun hızlı bir şekilde düşeceği, tek hanelere gerileceği söylemlerinde bulunurken açlık ve yoksulluk sınırı aldı başını gidiyor.

Türkiye'de artık memurlar yoksulluk sınırının çok altında kalmış durumda.

Türk-İş'in, temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını ve çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın 2024 yılı mayıs ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, açlık sınırı 19 bin TL'ye, yoksulluk sınırı 62 bin TL'ye dayandı.

Ankara baz alınarak yapılan araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 18.969,22 TL'ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 61.788,99 TL 'ye yükseldi.

TÜRK-İŞ' in verilerine göre "mutfak enflasyonu" verilerindeki değişim Mayıs 2024 itibariyle şu şekilde gerçekleşti:

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre % 7,02 oranında gerçekleşti.
Beş aylık değişim oranı % 31,44 oldu.
Son on iki ay itibariyle değişim oranı ise % 83,06 olarak hesaplandı.
Yıllık ortalama artış % 79,43 olarak gerçekleşti.

Bakmadan Geçme