Adalet Divani İsrail İçin Kararını Verdi

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İsrail aleyhine talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin kararını açıkladı.

İsrail'in Refah'ta başlattığı saldırıların Gazzelilerin haklarını telafisi mümkün olmayan şekilde zarara uğrattığı gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İsrail aleyhine talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin kararını 

ALINAN KARARLAR ŞU ŞEKİLDE

 28 Mart tarihinde alınan tedbir kararlarına uyulmadığı ve durumun daha da kötüleştiği görülmüştür. Özellikle Refah'taki durumun felakete seviyesine ulaştığı belirtilmiştir, çünkü 800 bin kişi yerinden edilmiştir. İsrail'in bu durumda sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği vurgulanmıştır.

iİSRAİL SORUMLULUKLARNI YERİNE GETİRMELİDİR

İsrail'in sivilleri yeterince korumadığına dair hükümler verilmiş ve yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmiştir. Refah'ı haftalarca bombalamanın altyapıyı yok ettiği ve İsrail'in sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak alınan önlemlerin yetersiz olduğu ve İsrail'in delilleri koruması ve soruşturma yürütmek için Gazze'ye engelsiz erişim sağlaması gerektiği belirtilmiştir.

1 AY İÇİNDE RAPOR SUNMALI

Askeri operasyonların durması gerektiği ve Refah Sınır Kapısı'nın bir an önce açılması gerektiği vurgulanmıştır. Mahkeme, bu tedbir kararlarının uygulanıp uygulanmadığını izlemek için İsrail'e 1 ay içinde rapor sunmasını emretmiştir.

Bu kararların bağlayıcı olduğu ve uygulanması gerektiği belirtilmiştir.

Bakmadan Geçme