• Haberler
  • Gündem
  • AFAD Kurucusu Nasuh Mahruki'ye Hapis Cezası! Hükmün Açıklanması Geride Bıraktı Ne Demek?

AFAD Kurucusu Nasuh Mahruki'ye Hapis Cezası! Hükmün Açıklanması Geride Bıraktı Ne Demek?

Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) kurucusu Nasuh Mahruki hakkında karar açıklandı. Mahkeme Mahruki hakkında 11 ay 20 gün hapis cezası verdi ancak hükmün açıklanmasını da geri bıraktı.

AKUT kurucusu Nasuh Mahruki'nin, sosyal medya açıklaması nedeniyle "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan yargılandığı davanın önceki duruşmasında, esas hakkında mütalaa açıklandı, duruşma savcısı Mahruki hakkında, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemişti. İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bugünkü duruşmaya, Nasuh Mahruki, eşi Mine Mahruki, CHP Ankara Milletvekili Ali Gökçek ve avukatları katıldı.

Yargılama sonunda mahkeme kararını açıkladı. Hakim, Mahruki’nin, 11 ay 20 gün hapse mahkum etti ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına da karar verdi. Mahruki, 14 gün tutuklu kalmıştı.

HÜKMÜN AÇIKLANMASINI GERİDE BIRAKTI NE DEMEK?

"Hükmün açıklanmasını geride bıraktı" ifadesi, genellikle hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararının artık sona erdiği ve kesinleştiği anlamında kullanılır.

HAGB Nedir?

HAGB, mahkemelerin sanığa verdiği ceza hükmünü belli bir süre (genellikle 5 yıl) ertelemesi anlamına gelir. Bu süre içinde kişi başka bir suç işlemezse, ceza tamamen ortadan kalkar ve sabıka kaydına işlenmez.

Ancak kişi denetim süresi içinde suç işlerse, mahkeme önceki hükmü açıklar ve ceza infaz edilir.

"Hükmün açıklanmasını geride bıraktı" ne anlama gelir?

Eğer bir kişi hakkında HAGB kararı verilmişse ve denetim süresi sorunsuz şekilde tamamlanmışsa, artık bu karar sona ermiş olur.

Bu durumda kişi için ceza hukuki olarak hiç verilmemiş sayılır ve sabıka kaydında da görünmez.

Bu yüzden "hükmün açıklanmasını geride bıraktı" ifadesi, kişinin artık HAGB sürecinin tamamen sona erdiğini ve hükmün hiç açıklanmamış gibi kabul edildiğini anlatır.

Bakmadan Geçme