• Haberler
  • Gündem
  • AK Parti'nin Sokak Hayvanları İle İlgili Yasa Çalışması Var mı? İçeriği Neyi Kapsıyor?

AK Parti'nin Sokak Hayvanları İle İlgili Yasa Çalışması Var mı? İçeriği Neyi Kapsıyor?

Türkiye'de hemen her gün sokak köpeği saldırısı yaşanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sokak hayvanlarına ilişkin yasa çalışmasının yapılacağı haberi hayvan hakları koruyucularını ve derneklerini ayağa kaldırdı. Peki özellikle başıboş sokak köpeklerine yönelik AK Parti'nin sokak hayvanları ile ilgili bir yasa çalışması var mı? İçeriği nedir? Dünyada sokak hayvanlarıyla ilgili uygulamalar nedir? Türkiye'de hali hazırdaki yasa ve yönetmelikler nelerdir? Kamuoyunda en çok merak edilen soruların cevapları haberimizde…

AK Parti’nin hazırladığı yasa teklifi ile sokak hayvanlarının toplatılarak uyutulup öldürüleceği iddiaları bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu.

AK Parti'nin sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde uyutularak yani enjeksiyonla öldürülmesine ilişkin yasal düzenleme hazırladığı iddiası tartışmaların fitilini ateşledi. 

Hayvan hakları koruyucularını sokaklara döken, meclis önünde eylem yaptıran, sosyal medya platformlarında ünlüler başta olmak üzere arka arkaya sokak hayvanlarına dokunulamayacağı yönünde açıklamalar yaptıran iddialar gerçeği yansıtıyor mu? AK Parti sokak hayvanlarına yönelik bir yasa teklifi hazırladı mı? 

AK PARTİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ BİR YASA TEKLİFİ YOK!

Şuana kadar meclise gelmiş herhangi bir yasa teklifi bulunmuyor. Sokak hayvanları ile ilgili bu zamana kadar Saadet-Gelecek grubu ve İYİ Parti tarafından verilmiş iki adet soru önergesi var. Bunlar da AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmiş durumda. 

Yani kamuoyunda iddia edildiği ve hayvan hakları koruyucuları, dernekler ve ünlülerin ayağa kalkıp eylem yapmasını gerektirecek bir durum yok aslında. 

Meclis kaynaklarından alınan bilgiye göre sadece 4 bakanlığın konuyla ilgili çalışma içerisinde olduğu ve henüz ortaya çıkmış bir taslağın dahi olmadığı düşünce aşamasında olan bir konu olduğu belirtiliyor.
Sokak hayvanları ile ilgili süreci AK Parti’de yani iktidar kanadında AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu yürütüyor

Yenişehirlioğlu, geçtiğimiz günlerde TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbette, konunun henüz düşünce aşamasında olduğunu ve çalışmaların önümüzdeki günlerde süreceğini belirtiyor.

Tek tek muhalefet partilerini ziyaret ederek konuyu gündeme getireceğini ve onların da onayını almak istediğini belirten Yenişehirlioğlu, henüz herhangi bir model üzerinde karar kılınmadığını İngiltere modelinin de kesinleşmediğini ve uygulanıp uygulanmayacağının tartışıldığına dikkat çekiyor.

Yenişehirlioğlu, kanun teklifine ilişkin başka ülkelerdeki modellere de baktıklarını,  bu ülkeler arasında İngiltere, Hollanda ve Hindistan gibi ülkeler olduğunu, bu ülkelerdeki modellerin ele alındığını ifade etti.

SOKAK HAYVANLARI İLE İLGİLİ İLGİLTERE MODELİ NEDİR?

İngiltere’de köpeklere çip takılması yasal bir zorunluluk.
Köpeklerin sahipleri adres değişikliği gibi bilgilerinin değişmesi durumunda da bunu bildirmek zorunda.
Köpeklerine mikroçip taktırmayan veya bilgilerini güncellemeyen kişiler, 500 Sterlin’e kadar para cezasıyla karşılaşabiliyor ve haklarında dava açılabiliyor.

Ülkede sahipsiz sokak hayvanlarından yerel yönetimler sorumlu.
Sahipsiz bir hayvana rastlayanlardan eğer sahibini biliyorsa ona haber vermesi, bilmiyorsa bunu ilgili birimlere bildirmesi gerekiyor.

Sokakta bulunan köpekler barınaklara getiriliyor ve çip bilgilerinden de yararlanılarak sahipleri bulunmaya çalışılıyor.
Yerel yönetimler bir hafta boyunca köpeğin sahiplerini bulmak için çaba sarf ediyor.
Bu olmazsa köpekler sahiplendirilmeye çalışılıyor. Bu süreçte yerel yönetimler sivil toplum örgütleriyle eş güdümlü hareket ediyor.

Yeni sahip bulunamaması durumundaysa köpekler “uyutuluyor”.

SOKAK HAYVANLARI İLE İLGİLİ DÜNYADAKİ UYGULAMALAR NEDİR?

Avrupa'da sokak hayvanlarının kontrol altına alınması ve refahlarının sağlanması konusunda uzun bir geçmiş bulunmaktadır. Ancak, ülkeler arasında bu konuda farklı yaklaşımlar ve uygulamalar görülmektedir. İşte Avrupa'daki sokak hayvanlarıyla ilgili çeşitli yaklaşımlar ve uygulamalar:

Sokak Hayvanlarının Toplanması ve Barınaklara Götürülmesi:
Birçok Avrupa ülkesinde, sokak hayvanları toplanıp barınaklara götürülür. Bu barınaklarda hayvanlara bakım sağlanır ve sahiplendirilmeleri için çaba gösterilir.

Kısırlaştırma ve Aşı Programları:
Sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altında tutmak için kısırlaştırma ve aşı programları uygulanır. Bu programlar hayvanların sağlık durumunu iyileştirmeye ve popülasyonlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Çip Takma Uygulamaları:
Avrupa'da sokak hayvanlarına çip takılması yaygın bir uygulamadır. Bu sayede kaybolan hayvanların sahipleriyle iletişime geçilerek geri verilmeleri sağlanır.

Barınaklarda Tutulma Süresi ve Sonrası:
Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bazı ülkelerde sokak hayvanları barınaklarda belirli bir süre tutulduktan sonra sahiplendirilmeye çalışılırken, bazılarında ise bu süre sonunda "uyutma" gibi radikal kararlar alınabilir.

Sert Cezalarla Caydırma Yöntemleri:
Bazı Avrupa ülkeleri, sokak hayvanlarına kötü muamele edenlere veya besledikleri hayvanları sokağa bırakanlara yüksek para cezaları veya hapis cezaları uygulayarak caydırma yolunu seçerler.

Hayvan Sahipliği için Vergi Uygulaması:
Bazı ülkeler, hayvan sahipliği için vergi uygulaması getirerek, bu vergilerin bir kısmını barınakların finansmanı için kullanır.

Hayvan Sahiplerinin Eğitimi:
Avrupa'da hayvan sahiplerinin eğitimine de önem verilir. Bu eğitimler, hayvanların doğru bir şekilde bakımını ve davranışlarını öğrenmelerini sağlar.

Avrupa ülkeleri, sokak hayvanlarıyla ilgili çeşitli yasal düzenlemeler, programlar ve politikalar geliştirerek bu konuda çözümler aramaktadırlar. Ancak, her ülkenin kendi koşullarına ve kültürel yapısına göre farklı yaklaşımlar benimsemesi, Avrupa genelinde ortak bir düzenleme oluşturulmasını zorlaştırmaktadır.

Bakmadan Geçme