• Haberler
  • Gündem
  • Akaryakıtta Tabela Bir Kez Daha Değişiyor! Bu Sefer Araç Sahiplerinin Yüzü Gülecek

Akaryakıtta Tabela Bir Kez Daha Değişiyor! Bu Sefer Araç Sahiplerinin Yüzü Gülecek

Benzin, dizel ve LPG'ye arka arkaya gelen zamlar sonrası sürücülerin morali bir hayli bozulurken bu sefer gelen karar yüzleri güldürecek türden. Akaryakıtta depoda hatırı sayılır bir indirim geliyor. Milyonlarca araç sahibi benzine ne kadar indirim geliyor? dizel ve LPG'ye indirim var mı? sorusunun cevabını merak etmeye başladı. Detaylar haberimizde...

Milyonlaca araç sahibinin gözü kulağı akaryakıt fiyatlarıyla istasyonlardaki tabelalarda. Neredeyse hergün gördükleri her istasyonun tabelasına bazen korkarak bazen de umutla bakmaktan geçemeyen sürücülerin yüzünü güldürecek haber geldi.

Akaryakıtta depoda hatrı sayılır bir indirim geliyor.

BENZİNE NE KADAR İNDİRİM GELİYOR? DİZEL VE LPG'DE İNDİRİM VAR MI?

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurlarındaki değişiklikler, akaryakıt fiyatlarında ciddi anlamda dalgalanmalara neden oluyor. Sektör kaynaklarına göre, bu gece yarısından itibaren sürücülere nefes aldıracak benzinde 1 lira 54 kuruş indirim bekleniyor. Dizel ve LPG de ise herhangi bir indirim veya artış beklenmiyor.

50 litrelik depoya sahip bir araç sürücüsünün bir depodaki avantajı indirimin ardından 77 TL olacak.

Son günlerde petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından milyonlarca araç sahibi "akaryakıt fiyatları neden düşmüyor?" sorusunu sormaya başlamıştı ki cevap gecikmedi. Petrol fiyatlarındaki dolar bazlı düşüş akaryakıt fiyatlarına da indirim olarak yansıyor. İstanbul'da benzinin litre fiyatı ortalama 42.74 liradan satılırken, indirim sonrası bu fiyatın 41.20 liraya düşmesi bekleniyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR? KRİTER NEDİR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirleniyor. Bu hesaplama ile gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Bu gece yarısından itibaren benzinde uygulanacak indirimin ardından yansıtılacak akaryakıt fiyatları şu şekilde olacak;

İstanbul Avrupa Yakası
Benzin litre fiyatı: 41.20 TL
Motorin litre fiyatı: 40.23 TL
LPG litre fiyatı: 20.97 TL
İstanbul Anadolu Yakası
Benzin litre fiyatı: 41.12 TL
Motorin litre fiyatı: 40.17 TL
LPG litre fiyatı: 20.43 TL
Ankara
Benzin litre fiyatı: 42.10 TL
Motorin litre fiyatı: 41.16 TL
LPG litre fiyatı: 20.87 TL
İzmir
Benzin litre fiyatı: 42.35 TL
Motorin litre fiyatı: 41.44 TL
LPG litre fiyatı: 20.51 TL

Bu bilgiler doğrultusunda, petrol fiyatlarındaki değişimlerin akaryakıt fiyatlarına nasıl yansıdığı net bir şekilde görülebilir. Bu gece yarısından itibaren beklenen indirimle birlikte sürücüler bir depoda 77 TL daha uygun fiyatlarla benzin alabilecek.

Bakmadan Geçme