• Haberler
  • Gündem
  • AKSUNGUR İHA mı, SİHA mı? Kerkük'te Türkiye'ye Ait Hava Aracı Düşürüldü

AKSUNGUR İHA mı, SİHA mı? Kerkük'te Türkiye'ye Ait Hava Aracı Düşürüldü

Irak'ta Aksungur İHA'nın düşürülmesinin ardından Aksungur İHA mı yoksa SİHA mı tartışmaları başladı. Bir çok kaynak Aksungur'u SİHA olarak lanse etmeye başladı. Kafası karışan milyonlarca kullanıcı Aksungur'un İHA mı yoksa SİHA mı olduğunu merak ediyor. Detaylar haberimizde...

Aksungur İHA'nın Kürt kaynaklarına göre Irak ordusu tarafından vurulduğu iddia ediliyor. Irak'ın Aksungur İHA'nın yasaklı bölgeye girdiği için vurulduğu iddia edilirken yaşanan gelişmeye ilişkin resmi kaynaklardan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Irak-Kerkük'te Türkiye'ye ait hava aracının düşürülmesinin ardından AKSUNGUR isimli Türk hava sanayi aracının İHA mı SİHA mı olduğu merak edildi. 

TUSAS'ın resmi sitesinde yazan bilgilere göre Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli AKSUNGUR İHA İnsansız Hava Aracı Sistemidir.  

Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli AKSUNGUR İHA Sistem kesintisiz, gündüz/gece İstihbarat Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri için EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla icra eden Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı özellikleri mevcuttur.

AKSUNGUR 40.000 ft’e kadar uzun süreli operasyonlara imkân veren iki adet çift turbo şarjlı dizel motora sahiptir.

Kasım 2023’te ilk kez TEI-PD170 millî motor ile uçuş gerçekleştiren AKSUNGUR, 30.000 ft.’e ulaştı. Milli motorla testlerine devam eden AKSUNGUR, 41 saat havada kalma başarısını elde etti.

Bakmadan Geçme