Altın Rekora Doymuyor, Altın Neden Yükseliyor?

Gram Altın 1994 TL seviyesine yükselerek tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. Yükselişle birlikte çeyrek altın fiyatları serbest piyasada 3500 TL seviyelerini gördü.

Dünyanın en güvenli ve en çok kazandıran yatırım aracı olarak bilinen Altında haftanın son günü yükselişleriyle yeni bir rekor daha kırıldı.
Kızıldeniz geriliminin yanına ABD'de üretici fiyat endeksinin sürpriz düşüşünün eklenmesiyle altın fiyatlarında keskin bir yükseliş yaşandı.


ABD’de üretici fiyatları, aralık ayında üst üste üçüncü gerilemesini kaydetti. Buna göre üretici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ÜFE aralık ayında yüzde 0,1 düşerken, veriye ilişkin beklenti yüzde 0,1 artış gerçekleşmesi yönündeydi. 

Yıllık manşet ÜFE ise yüzde 1 artış kaydederken, çekirdek ÜFE yüzde 1,8 artışla 2020 sonundan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

ALTIN FİYATI NEDEN YÜKSELİYOR?

ABD'de tüketici enflasyonu ise 2023’ün son ayında beklentiden hızlı artmış ve Fed’in yakında faiz indirimlerine başlayacağı yönündeki piyasa beklentilerini sekteye uğratmıştı. Bu durum ise altın fiyatlarında kısa vadeli bir gerileme yaşanmasına yol açmıştı.
Ancak üretici fiyatlarında yaşanan sürpriz gerileme faiz indirimi beklentilerinin yeniden güçlenmesine destek oldu.

Kızıldeniz’de artan gerilimin güvenli liman talebini artırmasından destek alarak yükselen ons altın ise 2059 dolara kadar yükseldi. Ons altındaki yükselişin desteğiyle gram altın da tarihinde ilk kez 1994 liraya çıktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU?

Altındaki ons gram fiyatlarındaki artış en çok tercih edilen ziynet ve yatırım araçlarından çeyreği de etkiledi.

Serbest piyasada sabah saatlerinde 3300 TL seviyelerinde olan çeyrek altın fiyatı akşam saatlerinde 3500 TL'ye kadar yükseldi.

Bakmadan Geçme