2024'ün İlk 6 Ayında 800 Milyar TL Gümrük Vergisi Toplandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin vergi gelirlerinin yüzde 28'ini gümrük idarelerinin topladığını belirterek, 'Bu yıl ilk 6 ayda 800 milyar Türk Lirası gümrük vergileri topladık ve Maliye Bakanlığımıza devrettik' şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde Gümrük Müdürlüğü hizmet binasının açılış törenine katıldı. AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Mestan Özcan, Gökhan Diktaş, Çiğdem Koncagül, Vali Recep Soytürk, oda başkanları ve sanayicilerin katıldığı açılışta konuşan Bakan Bolat, Türkiye'de bulunan 170 gümrük müdürlüğüne ilave olarak Marmaraereğlisi Müdürlüğü'nün katılmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Gümrüklerin iktisadi sınırlar olduğunu belirten Bolat, "Malum ülkemiz büyüyor, gelişiyor. Milli gelirimiz 1 trilyon 158 milyar dolara yükseldi. Kişi başına milli gelirimiz de inşallah bu yıl 14 bin doları geçecek. Dış ticaretimiz artıyor, ihracatımızda temmuz itibarıyla 261,5 milyar dolarlık mal ihracatı ve 106,5 milyar dolarlık hizmetler ihracatına ulaştık. İthalatla beraber toplam dış ticaretimiz geçen yıl sonu itibarıyla 620 milyar dolardı. İşte bu 620 milyar dolarlık mal akışının ihracat ve ithalat olarak geçtiği yerler gümrüklerimiz. Gümrüklerden sorumlu bakanlık olan Ticaret Bakanlığı olarak biz bütün gücümüzle Türkiye'nin ticaretinin artması ve ekonominin gelişmesi ve refahın artması için var gücümüzle çalışıyoruz. Diğer bütün bakanlarımızın ve tabii hükümetimizin başında olan saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gece gündüz büyük bir mücadele sergiliyoruz. Diğer ülkeler de benzeri çabaların içinde. Dolayısıyla çok yoğun ve acımasız bir rekabet var. Burada öne çıkmanın, üstün olmanın yolu daha iyi olmak, daha başarılı olmak, daha güçlü olmak ve daha iyi hizmet ve mal üretmekten geçiyor. Tekirdağ önemli bir vilayetimiz. Sayın valimin de konuşmasında ifade ettiği gibi zengin tarımıyla son 30 yıla damgasını vuran güçlü sanayisiyle ve başta turizm, ticaret ve hizmetler olmak üzere güçlü hizmet sektörleriyle Türkiye'nin önde gelen ekonomik güçlerinden birisi" ifadelerini kullandı.

'VERGİ GELİRLERİNİN YÜZDE 28'İNİ GÜMRÜK İDARELERİMİZ TOPLUYOR'

Gümrüklerin ülkenin maliyesi açısından çok önemli olduğunun altını çizen Bolat, "Türkiye'nin vergi gelirlerinin yüzde 28'ini bizim gümrük idarelerimiz topluyor hem de nakit topluyor. Ertesi güne varmadan otomatik olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'na gönderiyoruz. Bu yıl ilk 6 ayda 800 milyar Türk Lirası gümrük vergileri topladık ve Maliye Bakanlığımıza devrettik. Yani normalde vergiler belli dönemlerde toplanır, tahakkuk olur, tahsilat olur. Bizim gümrük idarelerimiz dakikada bu işi yapıyor. Gümrük tahsilatını yaptıktan sonra hazineye aktarıyor. Bu anlamda da devletimizin eğitim, sağlık, adalet, savunma, emekli ödemeleri, memur ödemeleri, sübvansiyonlar, çiftçilere destekler, bütün devletimizin harcamalarında gümrük idarelerinin çok önemli bir katkısı var" dedi.

Bakmadan Geçme