9 Ülkeden Ortak Suriye Açıklaması!
Suriye'de 27 Kasım'da başlayan ve halen devam eden çatışmalarla ilgili olarak 9 ülke ortak açıklama yaparak askeri operasyonların sona ermesi çağrısında bulundu.
Katar'ın başkenti Doha'da Astana Formatında Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülke tarafından ortak açıklama yapıldı.
Arap Ülkeleri Dışişleri Bakanları ve Astana Süreci'nin Suriye'deki Duruma İlişkin Ortak Açıklaması başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Bir dizi Arap ülkesinin Dışişleri Bakanları, Astana Süreci'ne katılan ülkelerden mevkidaşlarıyla 7 Aralık 2024'te Doha'daki Sheraton Oteli'nde bir araya gelerek Suriye'deki durumu, özellikle de son gelişmeleri görüştüler.
Toplantıya Arap ülkelerinden Katar Devleti, Suudi Arabistan Krallığı, Ürdün Haşimi Krallığı, Mısır Arap Cumhuriyeti ve Irak Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları katıldı. İran İslam Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları ve Astana Süreci'nden Rusya Federasyonu temsilcisi katıldı. Katılımcılar, Suriye'deki son olaylarla ilgili ortak bir açıklamada, Suriye krizinin devam etmesinin ülkenin güvenliği ve bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından tehlikeli bir gelişme oluşturduğunu, bunun da tüm tarafların Suriye krizine askeri operasyonların sona ermesine ve sivillerin bu krizin sonuçlarından korunmasına yol açan siyasi bir çözüm aramasını gerektirdiğini vurguladılar.
Ayrıca, Suriye halkına insani yardımı artırmak ve tüm etkilenen bölgelere sürdürülebilir ve engelsiz erişimini sağlamak için ortak uluslararası çabaları güçlendirmenin önemi konusunda da anlaştılar.
Bakanlar, Güvenlik Konseyi Kararı 2254'e dayalı kapsamlı bir siyasi sürecin başlatılmasına hazırlık olarak askeri operasyonların durdurulması gerektiğini, daha fazla masum ve savunmasız kan dökülmesine ve krizin uzamasına yol açan askeri tırmanışa son verilmesini ve Suriye'nin birliğinin, egemenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunmasını ve kaos ve terörizme sürüklenmesini önlemek ve mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin gönüllü olarak geri dönmesini sağlamak gerektiğini vurguladılar.
Katılımcılar, Suriye halkının güvenlik, istikrar ve adalet özlemlerini karşılayacak şekilde Suriye krizine barışçıl bir çözüm bulunmasına etkili bir şekilde katkıda bulunmak ve ayrıca bölgede güvenlik ve istikrarı pekiştirmeyi amaçlayan çabaları artırmak için aralarında yakın istişare ve koordinasyonu sürdürmenin önemini vurguladılar.
Toplantının sonunda katılımcılar, BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pederson'dan bir brifing dinlediler ve BM'nin Güvenlik Konseyi Kararı 2254'e dayalı Suriye krizine siyasi bir çözüm bulma çabalarına desteklerini teyit ettiler."