ABD'de 25 eyalet Teksas ile birleşip devlete başkaldıran bildiri yayımladı

ABD'deki toplam 50 eyaletten 25'i, ülkenin yarısı, merkezi devlete karşı bildiriye imza attı. ABD'nin bazı eyaletlerindeki sivillerin, sınırı korumak amacıyla milis gücü olarak Teksas'a gitmeye başladığı iddia ediliyor. Yaşanan gelişmeler sonrasında ABD'de darbe mi oluyor? soruları akıllara geldi.

ABD'nin Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Greg Abbott ile hükümet arasında göçmenler konusundaki gerilim arttı. ABD Başkanı Biden'ın Teksas Valisi'ne verdiği 24 saatlik süre doluyor. 25 eyalet Teksas ile birleşip devlete başkaldıran bildiri yayımladı.

ABD'de neler konuşuluyor. CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy, son durumu aktardı.

Yunus Paksoy yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 'Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle Biden yönetiminin sınır güvenliği konusunda çok ciddi eleştiri aldığını bu ekranlardan bildiriyorduk. Cumhuriyetçiler sınırın güvenliğini seçim malzemesi haline getirdi. Trump, sınırı tamamen kapatacağım, seyahat yasaklarını tekrar getireceğim demişti. Böyle bir ortamda Teksas Valisi'nin sınıra ulusal muhafızları aracılığıyla dikenli ve jiletli engeller koyduğunu gördük. Bu teller anayasa mahkemesine taşınmıştı. Anayasa mahkemesi de şöyle bir karar aldı, ABD devletinin sınır güvenliklerine geçiş izni verilmeli ve bunlar kaldırılabilir dedi. Teksas Valisi'nin mahkeme kararına karşı çıktığı söyleniyor. Burada bir açıklama yayınlayarak Teksas eyaletinin işgal altında olduğunu söyledi.'

ABD'nin Yarısını Oluşturan 25 Eyalet Bildiriye İmza Attı

Paksoy, ayrıca, 'ABD Anayasa Mahkemesi'nin Pazartesi günkü kararı, federal (merkezi devlet) sınır görevlilerinin Meksika sınırına Cumhuriyetçi Teksas Valisi Gregg Abbott tarafından kurdurulan dikenli ve jiletli telleri kesmesine veya taşımasına izin verdi. Bu dikenli teller, ABD'nin güney sınırından akın akın gelen mültecileri durdurmak için kurulmuştu. Ancak Greg Abbott Çarşamba günü, federal sınır görevlileri kaldırsa bile Teksas'ın dikenli telleri koymaya devam edeceğini öne sürdü. Abbott, Anayasa Mahkemesi kararına karşı çıkmakla suçlanırken 25 eyalet ortak bildiri yayımlayıp destek çıktı. Yani toplam 50 eyaletten 25'i, ülkenin yarısı, merkezi devlete karşı bildiriye imza attı. Biden, bugüne kadar süre tanıdı Teksas'a. Merkezi devlet, Teksas'ın Ulusal Muhafızlarına el koyabilir.' açıklamasında bulundu.

ABD'de Gerginlik Artıyor, Çatışmalar Yaşanabilir


Teksas Valisi Greg Abbott: 'Amerika'nın yarısı (25 eyalet), anayasal meşru müdafaa hakkımızı ortaya koymak için Teksas'a katılıyor. Biden'ın eylemleri, kendimizi savunmamız gereken benzeri görülmemiş bir istilaya sebep oldu.' açıklamasında bulundu.

10 eyaletin Teksas'a Ulusal Muhafızlarını ve diğer kolluk kuvvetlerini gönderdiğini açıkladı. Sınırda federal güçlerle eyalet güçleri arasında çatışma ihtimali sorulunca ise 'Yapabileceğimiz tek şey mümkün olduğunca hazırlıklı olmak.
Mümkün olduğu kadar çok insanı sınıra konuşlandırmak, daha fazla sınır bariyeri dikmek ve yasa dışı girişi engellemek için mümkün olduğunca çok şey yapmak.' şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı, 'Teksas Ulusal Muhafızları ile federal görevliler arasında eyalet sınırlarında şiddetli bir çatışmanın yaşanmayacağını umuyorum' ifadelerine yer verdi.

Oklahoma Valisi Stitt ise Emrindeki eyalet askerlerini Teksas'a göndermek için görüşmeler yaptığını ve bir rakam üzerinde karara vardıklarını söyledi.

Bakmadan Geçme