ABD'den Sonra İngiltere de Gazze'de Kalıcı Ateşkese Karşı Çıktı

İsrail, Gazze'de yaklaşık 5 aydır katliam yaparken ABD ve İngiltere, İsrail'in katliamlarını görmezden gelip kalıcı ateşkes çağrısı yapmama konusundaki açıklamalarına devam etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Gazze'de ateşkes yerine çatışmalara insani ara verilmesi gerekliliğini savunarak, 'Günler ya da haftalar içinde tekrar çatışmaya dönecek bir ateşkes için çağrı yapmak kimsenin çıkarına olmaz.' dedi.
Sunak, İngiltere Parlamentosunda yapılan haftalık 'Başbakana Sorular' oturumunda milletvekillerinin Gazze'de ateşkes ve bu akşam oylanacak İsrail'i ateşkese çağıran önergeye ilişkin soru ve açıklamalarına yanıt verdi.

İskoçya Ulusal Partisinin (SNP) İngiltere parlamentosundaki lideri Stephen Flynn, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de yok ettiği altyapı, tarım alanı, bina, hastane ve evler ile saldırılarda öldürdüğü sivillerin sayısına yer vererek, 'Başbakan'ın bunun meşru müdafaa anlamına gelmediğini kabul etmesi gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Sunak, Flynn'in ifadelerine karşı artan sivil can kayıpları ve insani krizden endişe duyduğunu belirterek, 'Bu nedenle, uzun vadeli ve kalıcı bir ateşkes için sürdürülebilir koşulları yaratmak üzere, çatışmalara rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılmasına ve Gazze'ye daha fazla yardımın gönderilmesine olanak sağlayacak acil bir insani ara verme çağrısında bulunmamızın nedeni budur.' diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını ikinci kez veto eden ABD'de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, çevrim içi olarak düzenlediği basın brifinginde, 'Genel bir ateşkesin, yani kalıcı bir ateşkesin doğru zamanının geldiğine inanmıyoruz, ki böyle bir şey Hamas'ın (Gazze'de) kontrolünün devamını sağlar.' ifadelerine yer vermişti.

Bakmadan Geçme