ABD'nin Florida Eyaleti'nde Yapay Et Üretim ve Tüketimi Yasaklandı

ABD'nin Florida eyaleti, Dünya Ekonomik Forumu'nun alternatif protein kaynağı olarak teşvik ettiği laboratuvar üretimi etin satışını yasakladı.

Florida'da Yapay Et Üretimi ve Satışı Yasaklandı

ABD'nin Florida eyaletinde laboratuvar ortamında üretilen yapay etin üretimi, satışı ve dağıtımı yasaklandı. Bugün yürürlüğe giren yasa, Dünya Ekonomik Forumu'nun alternatif protein kaynağı olarak teşvik ettiği ve ABD Tarım Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl haziran ayında onay verdiği laboratuvar üretimi etin satışını ilk kez bir eyalette yasakladı.

Florida Valisi Ron DeSantis, yapay eti "sahte et" olarak tanımlayarak geçtiğimiz mayıs ayında yasayı imzalamıştı. Bu yasayı ihlal edenler 500 dolar para cezası veya 60 güne kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak. DeSantis, “Petri kaplarında protein üretiminin Davos'taki dünya elitlerinin bir projesi olduğunu ve hayvancılığı bitirmeyi amaçladığını” belirterek, eyalette yıllık 900 milyon dolar kaynak sağlayan büyükbaş hayvancılığı koruma amacını vurguladı.

Yasak başlamadan önce, California merkezli bir üretici firma, 27 Haziran Perşembe günü Florida'nın Wynwood semtinde bir çatı katında yapay et tatma partisi düzenledi. Firma temsilcileri, yapay etin çiftçileri tehdit ettiği ve sağlık riski oluşturduğu iddialarını reddederek, Florida eyaletinin yasa konusunda kendilerinin görüşüne başvurmadığını ifade etti.

Diğer Eyaletlerde de Yasaklanacak

Benzer bir yasa tasarısının kabul edildiği Alabama'da ise yapay et yasağı 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecek. Burada yasağı ihlal edenler 500 dolar para cezası veya üç aya kadar hapis cezası alacak.

Dünya genelinde yapay et üretimi alanında faaliyet gösteren yaklaşık 150 şirket bulunuyor ve bunların 43'ü ABD'de yer alıyor. Yapay et, doğal ete göre daha pahalı olmasına ve henüz küçük bir endüstri olmasına rağmen, sektör milyarlarca dolar yatırım çekiyor. Yapay et, yaşayan hayvanlardan alınan hücreler veya döllenmiş yumurtaların çelik haznelerde yetiştirilmesiyle elde ediliyor ve bu hücreler laboratuvar ortamında su, şeker, yağlar ve vitaminlerle besleniyor.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme