Afganistan'a Vize Neden Durduruldu?

Türkiye ve Afganistan arasında Diplomatik Pasaport Hamileri İçin Vize Yükümlülüğünün Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma'nın durdurulması hakkında karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti arasında Diplomatik Pasaport Hamileri İçin Vize Yükümlülüğünün Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma durdurulacak.

Karar ise 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3'üncü maddesi gereğince alındı.

AFGANİSTAN'A VİZE NEDEN KALKTI?

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin Afganistan'a gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin bazı basın yayın organları ve ve sosyal medyada yer alan 'Afganlara kolay vize verilecek' iddiaları ortaya atılmıştı.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Cenk Ünal da katıldığı görüşmelerde masadaki ana konu kaçak göçmenler konusu ve Türkiye'deki kaçak Afganların geri gönderilme durumlarıydı.

Ancak görüşmeler sırasında çekilen masa fotoğrafında iki ülke arasındaki resmi görüşmede Türk bayrağının konulmaması dikkatlerden kaçmadı.

Toplantı sırasında Türk bayrağı olmayan fotoğraf hakkında Göç İdaresi Başkanlığı bir açıklama yaparak Türk bayrağının konulmama nedenine açıklık getirdi.

TÜRKİYE'DE YAYILAN KAÇAK AFGANLAR

Türkiye'de kayıtlı 160 bin, kayıtsızlarla birlikte 2 milyona yakın kaçak Afganın bulunduğu bilgisi mevcut. Türkiye'ye kaçak yollarla giren Afganlar özellikle İstanbul'un Esenyurt, Zeytinburnu, Sultangazi gibi ilçelerde ikamet ediyor.

Çok az sayıda bir kesim çalışma hayatına katılırken çoğu kaçak Afganların uyuşturucu ticareti ile uğraştığı da bilinmekte. Kaçak Afganlar kendileri ile birlikte kurdukları ağ ile Türkiye'ye metamfetamin de girdiriyor.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme