Akademi Giriş Sınavı (AGS) Nedir? Ne Zaman Yapılacak? Neleri Kapsıyor?
Yusuf Tekin, 2024 yılı için öğretmen atamalarına ilişkin planlamaların tamamlandığını belirterek, KPSS sonuçlarına göre öğretmen alımlarının yapılacağını açıkladı. KPSS yerine yapılacak olan 'Akademi Giriş Sınavı' (AGS) nedir? AGS neyi kapsar? AGS ne zaman yapılacak? İşte 'Akademi Giriş Sınavı' (AGS) hakkında tüm detaylar...
Yusuf Tekin, 2024 yılı için öğretmen atamalarına ilişkin planlamaların tamamlandığını belirterek, KPSS sonuçlarına göre öğretmen alımlarının yapılacağını söyledi. Ancak 2025'te KPSS yerine 'Akademi Giriş Sınavı' (AGS) yapılacak ve öğretmen adayları, bu sınavla Millî Eğitim Akademisi'ne kabul edilecek.
Akademi Giriş Sınavı (AGS), ÖSYM tarafından düzenlenen ve eğitim alanında ilerlemek isteyen adayların katılım sağladığı önemli bir sınavdır. Özellikle KPSS sınavları arasında yer almadığı için, adaylar AGS'nin içeriği ve tarihini merak ediliyor.
AGS NEDİR?
ÖSYM'nin yayımladığı sınav takvimine göre, Eğitim Bilimleri sınavı yerine MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS) listeye eklenmiş durumda.
AGS, ÖSYM tarafından açıklanan sınav takviminde, daha önce yer alan Eğitim Bilimleri Sınavı yerine yer almış durumda. Bu sınav, adayların pedagojik bilgilerini, mesleki yeterliliklerini ve alan bilgilerini ölçmeyi amaçlıyor.
AGS'nin içeriği, eğitim alanındaki gelişmiş bilgi ve becerileri değerlendirmeyi hedeflerken, daha önce Eğitim Bilimleri Sınavı'nda yer alan Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Program Geliştirme, Öğretim Yöntem ve Teknikleri ile Rehberlik dersleri de bu yeni sınavda yer alması beklenen konulardır.
ÖSYM tarafından 13 Temmuz 2025'te uygulanacak MEB-AGS'nin detayları belli oldu.
2 OTURUM OLACAK
Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek.
Buna göre, biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS puanının yüzde 50'si ile ÖABT puanının yüzde 50'si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecek.
Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) esas alınacak. Buna göre, AGS puanının yüzde 50'si ile YDS puanının yüzde 50'sinin toplanmasıyla adayların MEB-AGS puanı hesaplanacak.
Bu kapsamda yabancı dil alanında puan hesaplaması yapılırken adayların aynı yıl ve AGS'den önce girdikleri YDS veya e-YDS puanlarından en yüksek olan sınav notu kullanılacak.
ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan diğer öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, sadece AGS ile oluşturulacak.
AGS SINAVININ KAPSAMI
Öğretmen adaylarına, MEB-AGS kapsamındaki AGS'de 80 soru sorulacak.
Sınav, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk millî eğitim sistemi ile mevzuatı (anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacak.
ÖABT oturumu ise adayların alan bilgisine yönelik olmak üzere 50 sorudan oluşacak.
Öte yandan, sınava ilişkin detaylı açıklamaların ilerleyen günlerde ÖSYM tarafından yapılması bekleniyor.