Almanya'da Türkleri de İlgilendiren Çifte Vatandaşlık Yasası İçin Kritik Gün

Özellikle Türkler'in çifte vatandaşlığını önlemek için getirilen, 'Alman doğumlu vatandaş olma ve 18 yaşına gelince, Alman veya Türk vatandaşlığından birini seçme' şartının kaldırılacağı yasa tasarı bugün görüşülecek.

Türkiye'den sonra en fazla Türk'ün yaşadığı Almanya'da “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” yasa tasarısı bugün görüşülecek. Türkleri de yakından ilgilendiren Tasarı çifte vatandaşlığın ‘istisnasız' herkes için hak kılınmasını öngörüyor.


Almanya'da yaşayan Türkler başta olmak üzere yabancıları ilgilendiren Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu tasarısı Almanya vatandaşlığına geçen bir kişinin hangi ülkenin yurttaşı olduğuna bakılmaksızın önceki yurttaşlıklarını korumasına olanak veriyor.

Almanya İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı hızlı ve çifte vatandaşlığı öngören yeni vatandaşlık yasası bugün görüşülecek.
Bakanlık, tasarı üzerinde toplam 40 dakikalık bir konuşma gerçekleşeceğini ve ardından oylamaya geçileceğini belirtti. Tasarı, iyi uyum sağlayanların üç yıl, ülkede yardıma muhtaç olmadan çalışan ve Almanca bilenlerin 5 yılda Alman vatandaşlığını alabilmesini öngörüyor. Herkes için de çifte vatandaşlık yolu açılacak.

Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Parti, “Alman vatandaşlığının değerini koruyun” başlıklı önergesini de oylatmak istiyor ve vatandaşlık yasasında yapılan değişiklikten vazgeçilmesini talep ediyor. Ancak çoğunluk, hükümet partileri olan SPD-Yeşiller ve Liberaller'de olduğu için bu talebin meclisten geçmesi beklenmiyor.

YENİ YASA NE GETİRİYOR?


Reform ile daha önce 8 yıl olan vatandaşlığa geçiş için bekleme süresi 5 yıla inecek. Özel durumlarda ve uyum sağlandığı da kanıtlandığında süre 3 yıla inebilecek.
Beş yıldır ülkede yaşayan yabancı kökenli ailelerin Almanya'da doğan çocukları “otomatik olarak Alman vatandaşı” olacak.
Daha önce, özellikle Türkler'in çifte vatandaşlığını önlemek için getirilen, “Alman doğumlu vatandaş olma ve 18 yaşına gelince, Alman ya da Türk vatandaşlığından birini seçme” şartı da kaldırılıyor.

Bakmadan Geçme