Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Yeni Vergi Getirilmeyeceği Bildirildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi getirilmeyeceğini bildirdi. Sektörden gelen talep üzerine bahşişe KDV muafiyeti sağlanacak. Motokurye gelirlerinde ise basit vergilendirme usulüne geçilecek ve defter tutma zorunluluğu kaldırılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talepler doğrultusunda bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişiklik yapacağını duyurdu. Bu değişiklik kapsamında yeni bir vergi ihdas edilmeyecek. Sektör temsilcilerinin kolaylık talebi üzerine yapılan çalışmalarda, bahşiş gelirlerine KDV muafiyeti sağlanacak ve motokurye gelirlerinde basit vergilendirme usulüne geçilecek.
GARSON VE KURYELERE SEVİNDİREN HABER
Bahşiş gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu'na göre yeme içme hizmeti veren işletmelerde işverence çalışanlara dağıtıldığında, ücretin bir parçası olarak vergilendiriliyor ve KDV'ye tabi tutuluyor. Ancak, banka kartı ve kredi kartı ile yapılan bahşiş ödemelerinin yeme içme bedelinden ayrı gösterilmesi zor olduğu için bu ödemeler de KDV'ye tabi tutuluyordu. Yeni düzenlemeyle, bahşiş ödemeleri hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmamak kaydıyla ayrı gösterilecek ve bu ödemeler KDV'den muaf olacak. Tamamı çalışanlara dağıtılacak olan bu bahşişler, asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi tutulacak ve normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek.
Motokurye gelirlerinde ise basit vergilendirme usulüne geçilecek ve motokuryelerin defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülükleri kaldırılacak. Motokuryeler, bir takvim yılı içinde elde ettikleri gelirlerin 3 milyon lirayı aşmaması halinde tevkifat nihai vergi olacak. Ayrıca, bu uygulamaya geçen motokuryelerin hizmet ifaları KDV'den istisna tutulacak.
Bu düzenlemeler, yeme içme sektöründe faaliyette bulunan işletmeler, otel ve benzeri konaklama işletmelerinin yeme içme hizmeti sunan birimleri ve motokuryeleri kapsayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili sektörlerin taleplerini değerlendirerek vergilendirme usullerinde kolaylık sağlamayı hedefliyor. Bu çalışmalar, uluslararası örnekler de dikkate alınarak yürütülüyor.