Bandırma Füze Kulübü Gerçekte Var mı?

TRT 1'de 2 Ocak Salı akşamı yayınlanan Bandırma Füze Kulübü filmi merak edilen ve araştırılan filmlerden oluyor. Hikayesi ile dikkatleri üstüne çeken Bandırma Füze Kulübü'nün gerçekte yaşanıp yaşanmadığı merak konusu oldu.

KONUSU NE?

Bandırma Füze Kulübü, kısıtlı imkanlara, karşılaştıkları tüm engellere rağmen gökyüzüne füze göndermeyi başaran Bandırmalı gençlerin hikayesini konu ediyor. 1950'li yıllarda uzaya karşı merak gittikçe artmıştı. Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği başta olmak üzere pek çok ülkede, bilinmezlerle dolu semanın ötesine geçebilmek için kıyasıya bir mücadele başlamıştı. 1957 yılında ilk olarak SSCB Sputnik'le uzaya roket göndermiş, ardında da ABD harekete geçmişti.

Sputnik'ten ilham alan Bandırma'da yaşayan liseli gençler, devlet desteği, maddi imkanlar, uzay progamı dahi olmadan hayallerini gerçekleştirip, imkansızı başarabilmek, uzaya roket gönderebilmek için “Bandırma Füze Kulübü”nü kurmuşlardı.

GERÇEK BİR OLAYDAN ESİNLENİLDİ!

Takvimler 1957'yi gösteriyordu.

Bandırmalı bir grup lise öğrencisi Sputnik'in uzaya gönderilmesinden ve NASA'nın uzay faaliyetlerinden etkilendi. Türkiye'nin ilk füze kulübünü kurdu.

1959'da da ilk uzaya füze fırlatma denemesini yaptı. Denemeleri başarılı olmasa da öyküleri genç nesillere ilham oldu.

Türkiye'nin ilk uzay macerası bugün tadilatta olan Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi'nde başladı. 65 yıl önce 5 liseli gencin yaktığı meşale bugün de Türk gençliğinin elinde yükseliyor.

"Destek verilseydi roket çalışmaları Türkiye'de çoktan başlardı"

Geçen yıl vefat eden Artuğ Sayıner,Türkiye'nin uzay macerasını başlatan o öğrencilerden biriydi.

Bandırma Füze Kulübü Kurucusu Mehmet Artuğ Sayıner, "Bizim yaptığımız deneme sayısı tahmin ediyorum 50'yi geçmiştir. Ve çoğunda başarılı olduk. Eğer biz bu işe devam etseydik o günden bu roket çalışmaları Türkiye'de başlamış olurdu" ifadelerini kullanmıştı.

"NASA ile irtibat kuruluyor"

Bandırma Füze Kulübü bugün Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırma Derneği olarak faaliyetini sürdürüyor.

Bandırma Türk Hava Kurumu Şube Başkanı Varol Memişler, "Bandırma Füze Kulübü'nün 1962-63'lere kadar süren sürekli füze denemeleri basın yoluyla NASA tarafından öğreniliyor, dolayısıyla füze kulübü ile irtibat kuruluyor, hoş bir vaka bırakıyorlar" diye konuştu.

Bakmadan Geçme