Bir Devlet Daha Filistin Devletini Resmen Tanıyacak

 İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sabah saatlerinde yaptığı açıklama ile İspanya'nın Filistin'i bugün resmen tanıyacağını duyurdu.

İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ve İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, başkent Brüksel'deki İspanya Büyükelçiliği'nde bir araya gelerek 27 Mayıs'ta, Belçika'da bir basın toplantısı düzenlediler.

BUGÜN RRESMEN TANIYACAK

Toplantıda, İspanya, İrlanda ve Norveç hükümetleri tarafından Filistin devletinin tanınmasına ilişkin bir açıklama yapıldı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bu sabah Moncloa Sarayı'nda yaptığı açıklamada, İspanya'nın bugün Filistin'i resmen tanıyacağını duyurdu.

BARIŞA GİDEN TEK YOL FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASIDIR

Sanchez, kabinenin bu kararı bugün onaylamasını beklediklerini ve bunun "tarihi" bir adım olduğunu belirtti. "Filistin devletinin tanınması sadece tarihi bir adalet meselesi değil, aynı zamanda hepimizin amacı barışı tesis etmek. Barışa giden tek yol, İsrail devleti ile birlikte yaşayan Filistin devletinin kurulmasıdır" şeklinde konuşan Sanchez, Filistin'in uluslararası toplumda uygun bir yer edinmesinin "önemli" olduğunu vurguladı. Ayrıca, İspanya'nın Filistin'i tanımasıyla İsrail'e düşman olmadığını belirtti.

FİLİSTİN DEVLETİNİN BAŞKENTİ KUDÜS OLMALIDIR

İspanya Başbakanı Sanchez, hükümetinin Filistin Ulusal Yönetimi'ni ve yeni hükümet tarafından yürütülecek reform sürecini destekleyeceklerini açıkladı. "Sınırların belirlenmesi Filistin yönetimine aittir. Biz, BM ve AB'de de belirlenmiş olan 1967 sınırlarını geçerli sayacağız" ifadelerini kullandı.

İspanya'nın birleşik ve coğrafi olarak birbirine bağlı bir Filistin vizyonunu vurgulayan Sanchez, "Filistin devleti, başkenti Doğu Kudüs olmalı ve Batı Şeria ile Gazze'ye koridorla bağlanmalıdır. Filistin Ulusal Yönetimi'nin meşru hükümeti altında birleşmelidir" dedi.

BARIŞ VE REFAH İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Sanchez ayrıca, İspanya'nın Filistin'i tanımasının, "dost bir ülke" olarak gördüğü ve "mümkün olan en güçlü ilişkiyi geliştirmek" istediği İsrail ile ilişkilerini tehlikeye atmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca Sanchez, İspanya'nın iki devletli çözüm için Arap ortakları ve bölgenin barışı, refahı için çalışmalarını yürüten uluslararası toplumla çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekleyerek, “Bugünkü kararla birlikte anayasamızın önsözündeki yetkiye uygun olarak tüm halkların barış, güvenlik ve refah arayışındaki sorumluluğumuzu üstleniyoruz” dedi.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme