Burkina Faso'da Darbe Yapan Askeri Rejimin Görevi Uzatıldı

Burkina Faso'da dün başlayan ulusal diyalog görüşmelerinde, askeri rejimin görev süresi 5 yıl daha uzatıldı

Ülkede 2022 yılında gerçekleşen darbenin ardından askeri cunta yönetimi ele geçirmişti. Bu darbenin sonrasında geçiş hükümeti oluşturulmuştu.

GÖRÜŞMELER BİTTİ

Son durumu değerlendirmek ve sivil yönetim geçişini tartışmak üzere yapılan iki günlük ulusal diyalog görüşmeleri dün gerçekleşti. Görüşmeler sonucunda, ulusal diyalog sürecinde varılan anlaşma çerçevesinde askeri rejimin görev süresi 5 yıl daha uzatıldı.

İBRAHİM TRAORE ADAY OLABİLİR

Ulusal Diyalog Süreci Organizasyon Komitesi Başkanı Albay Moussa Diallo, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Geçiş süreci 2 Temmuz 2024'ten itibaren 60 ay olarak belirlendi" dedi. Diallo ayrıca, darbeyi gerçekleştiren ve geçiş hükümetinin Devlet Başkanı olan İbrahim Traore'nin, geçiş döneminin sonunda yapılacak seçimde aday olabileceğini belirtti.

TÜZÜK KABUL EDİLDİ

Ulusal Diyalog Süreci Organizasyon Komitesi, dün başlayan görüşmeler neticesinde, Traore'yi Devlet Başkan olarak atayan ve bir hükümet ile bir yasama meclisi kurulmasını öngören tüzüğü kabul etti. Dün kabul edilen yeni tüzük çerçevesinde geleneksel partilerin üyelerine mecliste sandalye tahsis etmek için artık kota kullanılmayacak. Bunun yerine "vatanseverlik" milletvekili seçiminde tek kriter olarak kabul edilecek.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme