Cinayetten Müebbet Alıp Cezaevinde 3 Üniversite Bitirdi

Bursa'da 2005 yılında toplu halde bulunan kavgada, garson İsmail Ünal'ı öldürdüğü yerde müebbet hapis cezasına çarptırılan Atakan Darendelioğlu (46), ortaokul olarak gittiği hastanede 19 sıcaklıkta 3 üniversitede bitti.

Bursa'da 2005 yılında toplu halde bulunan kavgada, garson İsmail Ünal'ı öldürdüğü yerde müebbet hapis cezasına çarptırılan Atakan Darendelioğlu (46), ortaokul olarak gittiği hastanede 19 sıcaklıkta 3 üniversitede bitti. Yüksek lisans öğrencisi de olan, kullanabileceğine devam etmek için Bozüyük Açık Ceza İnfaz Kurumu'na naklini aldıran Darendelioğlu, eğitimin hayatını değiştirdiğini, bu sene gireceği YKS'yi kazanması halinde tercihini hukuk fakültesinden yana kullanacağını belirtti. Darendelioğlu, 'Amacım hukuk fakültesini bitirip, avukat olup, suçtan kim zarar gördüyse onlara yardımlarına koşabilmek. Ben yandım, başkaları yanmasın. Kimsenin babasız kalmasın. Kimse babasız çocuğunu büyütmek zorunda olan. Benim büyümem babasız büyüdü' dedi.

Atakan Darendelioğlu, 2005 yılında görülen garson İsmail Ünal'ın öldüğü kavganın ardından alınıp tutuklandı. Evli ve 1 çocuk babası Atakan Darendelioğlu, Bursa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada hafifletici nedenler kaydedilmediği kaydedilerek müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İnfaz süresi ömür boyu olan ancak 'iyi hal' alınmadan, koşullu salıverilme hükümlerinden yararlandırılan ve 24 yıllık ceza Yargıtay tarafından onanan Atakan Darandelioğlu, hükümlü olarak kaldığı Bursa H Tipi Cezaevi'nde eğitim hayatı devam etti. Ortaokul mezunu olan Atakan Darendelioğlu, liseyi dışarıdan sınavlara girerek bitirdi. Daha sonra üniversite sınavına giren Darendelioğlu, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nin 2 yıllık Adalet Bölümü'nü kazandı. Bu bölümdeki onur belgesi alan Darandelioğlu, dikey geçiş fotoğraflarına katıldıkları ek derslerle, aynı üniversitenin 4 yıllık İşletme Bölümü'nden de mezun oldu. Bu diplomayla da yetinmeyen Atakan Darendelioğlu, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin 2 yıllık Toptan ve Perakende Satış Bölümü Emlak ve Emlak Yönetimi Programı'ndan 2016 yılında mezun oldu.

3 ÜNİVERSİTE BİTİRDİ, 1 ÜNİVERSİTEDE DAHA OKUYUP YÜKSEK LİSANS YAPIYOR

Cezaevinde 19 yılda 3 üniversite bitiren Darendelioğlu, Muğla Açık Ceza İnfaz Kurumu'na geçti. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Bölümü'ne kayıt yaptıran Atakan Darendelioğlu, eğitimen devamlılık için nakil isteyip, Bilecik Bozüyük Açık Ceza İnfaz Kurumu'na geçiş yaptı. Darendelioğlu aynı zamanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ile Anadolu Üniversitesi Otelcilik Konaklama İşletmeciliği Bölümü'nde de yüksek lisans yapılmaya başlandı.

'HAYATIM DEĞİŞTİ'

Atakan Darendelioğlu, cezaevi eğitim birimi öğretmeni ile Ceza İnfaz Kurumu müdürü aracılığıyla çalıştığını söyledi. Darendelioğlu, 'O dönem seferberlik başlatılmıştı. Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışmaların hız anlaşması. Sürekli eğitime önem veriliyordu. Topluma kazandırılma üzerine çalışma yapılıyordu. Bununla ilgili eğitimden sorumlu müdürümüzün etkin çalışmasıyla, kurum öğretmenimizin de desteğiyle birlikte, ben ve benim gibi birçok Bağlanmaya katılma ve eğitim süreci başladı.'

'HEDEFİM HUKUK FAKÜLTESİ'

Darendelioğlu, 'Cezaevine kredisinden önce ortaokul mezunudum. Cezaevinde öncelikle lise eğitimimi tamamladım. Lisenin ardından Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 2 yıllık Hukuk Bölümü Adalet programını bitiren ki hedefim Hukuk Fakültesi okuyor. Adalet bölümü bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı'na başladı yine Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü'nün lisans programını bitirdim.Mezun gördükten sonra tekrar sınava girerek Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin 2 yıllık Toptan ve Perakende Satış Bölümü Emlak ve Emlak Yönetimi programını bitirdim.3'üncü üniversite diplomamı aldıktan sonra da eğitim hayatıma devam ediyordum.Bursa Uludağ Üniversitesi Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksek Okulu Et ve Ürünleri Teknoloji Bölümü'nü kazandım.Üniversite cezası kabul edilmediğinden dolayı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Bölümü'ne Yatay geçiş yaptım.Ayrıca Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ile Anadolu Üniversitesi Otelcilik Konaklama İşletmeciliği Bölümü'nde yüksek lisans yapmaya başladık. Bu arada çeşitli kurslara katılarak sertifikalar aldım' diye konuştu.

'SUÇUN KAYNAĞI EĞİTİMSİZLİK'

Suçun kaynağının eğitimsizlik olduğunu söyleyen Darendelioğlu, 'Cezaevindeyken suç dediğimiz olayın tamamen eğitimsizlikten kaynaklandığı öğrenildi. Eğitimden kastım, illaki okul okumak değil. Ailede başlayan bir eğitimden bahsediyorum. Psikologların, psikiyatristlerin anlattığı gibi 0-66 yaşları arasındaki dönemden başlayarak bir olduğunu gözlemledim. Ailenin çok önemli Aile içi şiddet varsa, aile içinde seni yönlendirecek kişileri seni düzgün bir yere kanalize edeceksa bir şekilde suça bulaşabiliyorsun. Arkadaş ortamı da tabi ki büyük bir faktör oluyor' dedi.

'ELİMDEN TUTMASALARDI BUGÜN EĞİTİMDEN BAHSETMİYOR OLACAKTIM'

Kendi durumundaki bireyleri örnek olmak için çabaladığını belirten Atakan Darendelioğlu, şunları söyledi:

'Bütün çabam diğer insanlara örnek teşkilat organizasyonu. Ben suç dağılımı çok küçük yaşlarda tükeniyordu. 12-13 yaşlarındaydım. Daha sonra 17 yaşında cezaevine kapatıldı. Cezaevindeki insanlar, suçu içselleştirebiliyor. Suç hayatları devam ettirenler oluyor. Bizler suça bulaşmış insanlardık. Bizim elimizde olmaması, bizim görmezlikten gelinmesi, bananecilikten kaynaklanan bölgeleri, suç potansiyelini arttırıyor. Cezaevlerinde eğitime yönlendirilmemiş kitleler var. Hayattan umudunu kesen kitleler var. Benim bilgileri tutmasalardı yine gece alemi, kulüp, barlarda hayatım devam edecekti. Bugün eğitimden bahsetmemek, suç dünyasının bir parçası olarak hayatını devam ettiriyor olacağım.'

'AVUKAT OLUP SUÇTAN ZARAR GÖRENLERE YARDIM EDECEĞİM'

Önce ailesi ve henüz 7 aylık olan torununa örnek olmak istediğini söyleyen Darendelioğlu, 'Ardından eli tutabildiğim herkese, suçtan zarar görenlere örnek olmak istiyorum. Bu sakatlık da suçlu da olabiliyor. Hukuk fakültesini bitirdikten sonra avukat olup, suçtan kim zarar gördüyse yardımlarına koşabilmek. Ben yandım, başkaları yanmasın.Hiç kimse evlenmedi yanmasın.Kimse babasız kalmasın.Kimse babasız çocuk büyütmek zorunda kalmakan.Benim aralıklarım babasız uzandı.Cezaevine gittiğimde 3-4 yaşındaydı.Cezaevinden çıktığımda, torunumu onun yaşlı kollarıma devam etmek' kullandı. 

Bakmadan Geçme