Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Uçum'dan AYM açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay kararına ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin görevini yaptığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Mehmet Uçum, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi (AYM) hakkında açıklamalarda bulundu.
Uçum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “AYM, kurulduğu günden bugüne kadar pervasız anayasa tanımazlığı ve cüretkar hukuk ihlalleriyle malul olmuş bir yapıdır. Anayasa Mahkemesi (AYM) geçmişte olduğu gibi mahkumiyeti olan milletvekilinin dokunulmazlığına ilişkin hem Anayasa'nın 14. maddesine hem de yargılamanın yenilenmesi kurumuna ve bu konudaki CMK hükümlerine açıkça aykırı olan kararlar vermeye devam ediyor. Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından AYM'nin bu keyfi kararlarına uyulmaması anayasanın ve hukuk güvenliğinin savunulmasıdır. Yani AYM kararlarına uyulmaması anayasanın ihlali değil tam tersine anayasanın gereğini yapmaktır. Ayrıca Yargıtay 3. Ceza Dairesinin uymama kararı anayasayı ve yargılamanın yenilenmesi kurumunu tanımayan AYM'nin hukuka aykırı ve keyfi kararlarının teşhiridir. AYM'nin bu keyfiliğinin önüne geçilmezse bu sorunlar devam eder. Yargıtay 3. Ceza Dairesi verdiği her iki uymama kararıyla AYM'nin keyfiliğine dur demiş ve pozitif hukuk düzenini savunmuştur. Bu son derece kıymetli bir hukuk tavrıdır. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasanın gereğini yapıyor. Anayasayı ihlal eden AYM'dir! Ortada bir kriz yoktur. AYM'nin yetki aşımı yaparak anayasaya ve CMK'nın yargılamanın yenilenmesi kurumuna aykırı verdiği kararlar sebebiyle bizzat AYM tarafından üretilmiş bir çekişme vardır. Milli yargıyı güçlendirmek için AYM'nin de her bakımından milli yargı mercilerimizden biri olarak faaliyet yürütmesi, batıcı ve neo-liberal sapmalardan tamamen kurtulması son derece önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme