Doğu At Ensefaliti Nedir? Amerikada 1 Kişide Görüldü
Washington Post gazetesinin haberine göre, Massachusetts'in sağlık departmanı yetkililerinden Robbie Goldstein, sivrisineklerden yayılan doğu at ensefaliti virüsüne ilişkin basına açıklama yaptı. Goldstein, Boston kentinin batısındaki Worcester bölgesinde 80'li yaşlarda bir kişide virüsün görüldüğünü duyurdu.
ABD'nin New Hampshire eyaleti sağlık yetkilileri dün yaptıkları açıklamada, bir vatandaşın sivrisinek ısırığı ile bulaşan EEEV virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Açıklamada, “ Doğu At Ensefaliti Virüsü (EEEV) enfeksiyonu için pozitif test sonucu çıkan, şiddetli merkezi sinir sistemi hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Hampstead, New Hampshire'dan bir yetişkini tespit etti. DHHS, bireyin ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı diliyor. EEEV ayrıca Massachusetts ve Vermont eyaletlerinde de tespit edildi” denildi. Yetkililer bu vakanın, 2014 yılında üç kişinin hastalığa yakalanması ve ikisinin hayatını kaybetmesinin ardından, New Hampshire'da on yıldır bildirilen ilk EEEV vakası olduğunu söyledi.
'VİRÜSÜN BİR AŞISI VEYA TEDAVİSİ YOK'
Açıklamada virüsün belirtileri ile ilgili olarak, “EEEV, ateş, titreme, kas ağrıları ve eklem ağrısı gibi grip benzeri semptomlara neden olabilir. EEEV ayrıca beyin ve omurilik etrafındaki zarların iltihabı (yani ensefalit ve menenjit) gibi ciddi nörolojik hastalıklara da neden olabilir. EEEV'den ensefalit geliştiren tüm insanların yaklaşık üçte biri enfeksiyonlarından ölür ve diğer birçok kişi yaşam boyu fiziksel veya zihinsel etkiler yaşar. EEEV için bir aşı veya antiviral tedavi yoktur” ifadeleri kullanıldı.
DOĞU AT ENSEFALİTİ NEDİR?
Doğu At Ensefaliti Virüsü (Eastern Equine Encephalitis Virus, EEEV), ciddi beyin iltihabına (ensefalit) yol açabilen bir virüs çeşitidir. Virüs, Togaviridae ailesine ait bir alfavirüs türüdür ve çoğunlukla Doğu Amerika Birleşik Devletleri, Karayipler ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde rastlanır.
DOĞU AT ENSEFALİTİ NASIL BULAŞIR?
Sivrisinekler: EEEV, esas olarak enfekte sivrisinekler tarafından taşınır. Sivrisinekler, virüsü taşıyan kuşları ısırarak enfekte olur ve daha sonra insanları veya atları ısırarak virüsü yayabilirler.
Doğal Çevreler: Virüs, genellikle bataklık ve sulak alanlarda yaşayan kuşlar arasında bulunur. Bu alanlarda bulunan sivrisinekler, virüsü kuşlardan alarak insanlara veya atlara geçebilir.
DOĞU AT ENSEFALİTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Doğu At Ensefaliti virüsü ile enfekte olan kişilerde enfeksiyon genellikle iki aşamada yayılır:
Hafif Enfeksiyon (Prodromal Dönem):
Ateş
Baş ağrısı
Kas ağrıları
Titreme
Mide bulantısı ve kusma
Ciddi Enfeksiyon (Nörolojik Semptomlar):
Yüksek ateş
Şiddetli baş ağrısı
Boyun tutulması
Uyuşukluk
Işığa duyarlılık (fotofobi)
Zihinsel bulanıklık, konfüzyon
Nöbetler
Koma
EEEV (Eastern equine encephalitis virus), nadir olmasına rağmen oldukça tehlikelidir ve ciddi nörolojik komplikasyonlara yol açabilir. Hastalığa yakalananların yaklaşık %30'u hayatını kaybeder ve hayatta kalanların çoğu kalıcı nörolojik hasar yaşayabilir.
DOĞU AT ENSEFALİTİ'NDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Sivrisinek Isırıklarından Korunma: Enfeksiyonun önlenmesinin en önemli yolu, sivrisinek ısırıklarından korunmaktır. Bu, uzun kollu giysiler giymek, sivrisinek kovucular kullanmak ve sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerden kaçınılması gerekir.
Çevre Kontrolü: Bataklık veya durgun su bulunan bölgelerde sivrisinek popülasyonunu azaltmak için tedbirler alınmalıdır.
Doğu At Ensefaliti virüsü hakkında şüphe duyulan bir durumda, hızlı tıbbi müdahale çok önemlidir. Bu nedenle, belirtiler ortaya çıktığında derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.