Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem Başlıyor? Vatandaşlar Değiştirmek Zorunda!

Ev ve iş yerlerindeki elektrik abonelik sistemlerini köklü şekilde değiştirecek olan yeni sistem hakkında son detaylar ortaya çıktı. İşte Detaylar..

1 Ocak 2024 tarihinde devreye giren yeni sistemle, evlerdeki elektrik abonelikleriyle ilgili pek çok işlem cep telefonundan yapılabiliyor.

MİLLİ SİSTEM OLUŞTURULDU

Bu sistem, akıllı elektrik sayaçları üzerinden Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) oluşturularak Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar bu sisteme entegre edilmiş durumda.

MASS sistemi, sayaçlar ile merkezi yazılım arasında iki yönlü haberleşme sağlayarak elektrik tüketim verilerinin doğrulanmasını ve saklanmasını mümkün kılıyor. Bu sistem, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşuyor.

YIL SONUNA KADAR DEĞİŞTİRMEK ZORUNDALAR

Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda. Ancak, uygulama ile ilgili az bilinen bir detay ise şu: Yıl sonuna kadar herkes mevcut sayaçlarını akıllı sayaçlar ile değiştirmek zorunda.

UYGULAMA GELİŞTİRİLECEK

Bu doğrultuda, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) akıllı sayaçların takip edilmesini sağlayacak mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketleri ise bu uygulama için gerekli olan verileri EPİAŞ'a sağlayacak altyapıyı aynı tarihe kadar oluşturmak zorunda.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ise 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi'ni yayımlayacak. Dağıtım şirketleri de bu şartnameye uygun Merkezi Haberleşme Yazılımını 1 Nisan 2025 tarihine kadar kuracak ve 1 Ağustos 2025 tarihine kadar uzaktan okuma yapılabilen tüm sayaçların verilerinin bu yazılım ile entegrasyonunu sağlayacak.

Bu süreçte, dağıtım şirketleri tarafından tedarik edilecek akıllı sayaçlar, modemler, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcılar birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olmak zorunda.

MUHABİR

Bakmadan Geçme