Emekli Aylıklarında Ek Zam Olacak mı?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gözü yapılacak ek zamda. Bu kapsamda refah payı ile zam oranının yükseltilmesi, taban aylık ödemesinin de artırılması gündemde. Peki refah payı ne kadar bekleniyor? Memur emeklileriyle eşit zam formülünde Temmuz artışı dikkate alınırsa rakam ne çıkar? Taban aylık ne kadar artabilir?

Buna göre 14 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emekli aylığına refah payı hariç 1 Ocak'tan geçerli yüzde 37.57 oranında artış yansıtılacak. 6.5 milyona yakın memur ve memur emeklisinin maaşına ise yüzde 15 toplu sözleşme zammı ve geriye dönük 6 aylık enflasyon farkı ile birlikte yüzde 49.25 oranında zam yapılacak.

En alt gelir grubuna sahip ve en düşük aylıkla bir ay ayakta durmaya çalışan işçi, esnaf, çiftçi emeklisi, dul ve yetimi yüzde 37.57 zam karşısında büyük hayal kırıklığına uğradı. Zira hayat pahalılığı altında ezilen bu kitle en az memur emeklisi kadar yüzde 50 artış bekliyor. Birine yüzde 50'ye yakın artış verilirken, diğerini bu oranın altında zamma layık görmek eşitsizlik ve hoşnutsuzluğu artıracağı gibi sosyal adalet ilkesine de aykırı.

Adil olmayan karma aylık bağlama sisteminden ötürü 7.500 lira emekli aylığı ile hisseleri oranında bu tutarın çok altında para alan dul ve yetim için yüzde 37.57 artışın hiçbir anlamı olmaz.

Milyonlarca dar gelirlinin hayat pahalılığı karşısında soluklanabilmesi için geçen temmuz ayında memura verilen 8.077 TL'lik seyyanen artışın emekli, dul ve yetimin taban aylığına yansıtılarak üzerine en az yüzde 50 zam yapılması gerekiyor. Anlaşılmaz tutumla memura 8 bin 77 TL seyyanen zam ödenirken, en büyük çileyi çeken emekli bu paradan yoksun bırakılmıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin hak kaybına uğramaması için aylıklarına yapılacak zam, memur emeklisinde olduğu toplu sözleşme ile saptanmalı, bunun için de emekliye sendikalaşma hakkı tanınmalı.

Beklentiler ayrım yapılmaksızın emekli aylıklarının asgari yüzde 50 oranında artırılması yönünde. Siyaset kulislerinde yerel seçimi dikkate alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimine yüzde 37.57 artış yerine refah payı ile yüzde 50 zam vereceği yüksek sesle dillendiriliyor.

ERDOĞAN EK ZAM AÇIKLAYACAK

Gariban emekli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelecek olası zam duyurusuna kilitlendi. Eğer beklediği haber gelmezse yine hüsranları oynayacak, yine yoksullaşacak, yine hayat pahalılığı ile boğuşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuzda emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam tepkilerine karşılık görüştüğü MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye “Yılbaşında emekli aylıklarının iyileştirileceği, enflasyona ezdirilmeyeceğini” iletmişti. Sıra bu sözün karşılanmasında.

KÖK MAAŞ NE OLACAK?

Gündemdeki çözümlerden biri de kök maaşa yapılacak olan zam. Kök maaşı 5 bin lira olan bir emekli vatandaşa yüzde 50 oranında zam gerçekleştirilirse 2 bin 500 liralık zam farkı doğmuş oluyor. Bunun üzerine yüzde 4 ek ödeme de verilince kök maaş 7800 liraya ulaşıyor. En düşük emekli maaşına yüzde 50 zam yapılırsa kök maaşı 5 bin lira olan emekli 11 bin 250 lira almış olacak.

En düşük emekli maaşı alan kişilerin büyük çoğunluğu kök maaşını bilmiyor. 7 bin 500 lira en düşük emekli aylığı aldıkları için aslında hak ettikleri gerçek aylıkları bilmedikleri için maaşlara yapılan zamlarla kök maaşlarının ne kadar olduğunu da bilmiyorlar.

AK PARTİ'DEN EK ZAM AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekliye ek zam ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Güler, emekli zammı üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek; etki analizleri ve bütçe imkanlarıyla oransal manada artış değerlendirmesinin Kabine'de önümüzdeki hafta değerlendirileceğini söyledi.

Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önemli olan bütçe imkanlarıyla karşılamaktır sadece bir oranın belirlenmesi artışın ortaya çıkması değil. Bütçeyi ortaya koymamız lazım bakanlığımız çalışıyor, bugün ön görüşmeyi yaptık. Önümüzdeki haftaya kadar neticelenirse kabinede değerlendirilir sonra kanun teklifimize koyarız, üçüncü haftamızda netleştirmiş oluruz, çalışıyoruz.

Asgari ücret artırıldığı için ilan edilen işveren desteğinin 700 TL'ye çıkartılması, kısa çalışma ödeneği gibi hususlarla ilgili 7-8 maddelik bir paketimiz var ona çalışıyoruz bunun içinde değerlendirilebilir."

Bakmadan Geçme