En İyi 10 Savaş Filmi

Bu listemizde sizi çatışmanın tam da göbeğinde hissettirecek en iyi 10 savaş filmine yakından bakacağız. Listemizdeki her bir film bizzat yazarın kalite kontrolünden geçmiş olup, tereddüt etmenden afiyetle tüketebilirsiniz.

10) American Sniper 2014

Amerika'nın Irak'ı işgalinde görev alan bir Seal komandosu ve keskin nişancı olan Chris Kyle'ın gerçek hikayesini anlatan film, işgal sırasında Kyle'ın yaşadıklarına odaklanıyor. Film bariz bir şekilde Amerikan propagandası içerse de aksiyon sahnelerinin kalitesi ve askerlerin savaş anında ve sonrasında yaşadıklarına odaklanması onu izlemeye değecek bir film yapıyor.

9) The Thin Red Line (İnce Kırmızı Hat) 1998

İkinci dünya savaşında pasifik cephesindeki Guadalcanal'da savaşan bir grup Amerikalı erkeğin değişmelerinin, acı çekmelerinin ve kendileriyle ilgili önemli keşifler yapmalarının öyküsünü anlatan film, daha çok askerlerin savaş içerisindeki psikolojisine odaklanmıştır. Gösterime girdiği yıl en iyi film dahil 7 Oscar ödülüne adaylığını koymuş film izlenmesi gerekekn yapımlar arasında yer alıyor.

8) 1917 (2019)

Birinci Dünya Savaşı'nda ilerdeki bir hatta haber iletmekle görevlendirilen iki İngiliz askerinin yol boyunca yaşadıklarını izlediğimiz film aksiyon sahneleri ve prodüksiyon kalitesinin üstünde en önemli özelliği tek plan çekilmiş olması. Kameranın film boyunca bir kez bile kesilmeden baştan sona çekim yapmasının bir avantajı olarak, film boyunca başrollerimizin ve diğer askerlerin cephede yaşadıklarına sanki kendimiz de oradaymışız gibi tanık oluyoruz. Savaş filmlerine aşina olmasanız bile en azından çekim tekniğinin benzersizliği sebebiyle izlemeniz gereken bir film.

7) Im Westen nichts Neues (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok) 2022

Birinci Dünya Savaşı'nda bu sefer alman cephesine bizi götüren yapım, 1929 yılında yazılan aynı adlı romandan bir uyarlama. Savaşı her zaman alıştığımızdan farklı bir tarafta anlatan film, genç erkeklerin bir gazla nasıl cepheye yollandığını ve cephede yaşadıklarının ardından girdikleri şoku gerçekçi bir şekilde anlatıyor. Aksiyon sahneleri ve prodüksiyon kalitesi bakımından da izlemeye değer bir yapım.

6) Enemys at the gate (Kapıdaki Düşman) 2001

İkinci Dünya Savaşında Sovyetler birliğinin en ünlü keskin nişancılarından olan Vasili Zaytsev'in Stalingrad muharebesinde yaşadıklarına odaklanan film, onun nasıl ünlü bir keskin nişancıya dönüştüğünü Stalingrad'ın korkunç atmosferi üzerinden anlatıyor. Alman keskin nişancı Binbaşı Erwin König ile yaptıkları düellolar filmin temelini oluştursa da yine de dönemin Sovyetler Birliğinde savaş sırasında neler yaşandığına da film çok güzel bir şekilde ışık tutuyor.

5) Lone Survivor (Son Kalan) 2013

Film dört Amerikan Seal komandosunun 2005 yılında Taliban lideri Admad Shad'ı ölü ya da diri ele geçirmeye çalıştıkları 'Red Wing' operasyonuna odaklanıyor. Operasyonun istendiği gibi gitmemesi sonucuna etrafı Taliban ile çevrelenen askerlerin kaçmaya çalışırken Taliban ile sıcak temas yaşamaları ve askerlerin bir türlü tahliye edilememesi izlerken sizi bir hayli gerecek. Aksiyon sahnelerinin gerçekçiliği ile de adından söz ettiren yapımı en kısa zamanda istek listenize almanızı öneriyoruz.

4) Black Hawk Down (Kara Şahin Düştü) 2002

1993 yılında BM barış gücünün bir parçası olarak Somali'ye giden Amerikan askerilerinin asi bir general olan Mohamed Farrah Aidid'in birkaç önemli adamını ele geçirme görevlerinde bazı şeyler planlandığı gibi gitmez. Birlik pusuya düşer ve ortalık bir anda cehenneme çevrilir. Birliğimiz artık sadece hayatta kalmaya odaklanmıştır.

Film özellikle yıldız oyuncu kadrosu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Oyumcuların performanslarının yanı sıra aksiyon sahneleri ve prodüksiyon kalitesi de filmi oldukça başarılı yapan diğer etmenlerden. Kesinlikle kaçırılmadan izlenmesi gereken bir yapım.

3) Fury 2014

Yine bizi İkinci Dünya Savaş'ına götüren bir yapım daha olan Fury, 1945'in nisan ayında yani savaşın bitmesine bir aydan az kalan bizi bir Amerikan tank birliği ile baş başa bırakıyor. Brad Pitt'in canlandırdığı Don 'Wardaddy' Collier komutasındaki tank, savaştan yorgun düşmüş mürettebatına son bir mücadele için eşlik edecektir. Tanka karşı tank sahneleri ile de akıllara kazınan Fury, savaşın çirkin yüzünü de göstermesi bakımından kesinlikle izlenmesi gereken çok başarılı bir film.

 

2) Saving Private Rayn (Er Rayn'ı Kurtarmak) 1998

Normandiya çıkarmasında görev almış bir grup askere aynı çıkarmada hava indirme tümeninde görev almış bir askeri kurtarma görevi verilir. Ancak sorun şudur ki, onlar sahile çıkmış ve yerleri belli olsa da paraşütçü olan bu birlikle bağlantı tamamen kesilmiştir. Hal böyle olunca birliğimiz Alman hatlarının gerisine doğru bir yolculuğa çıkmak durumunda kalır.

Usta yönetmen Steven Spielberg'ün elinden çıkan bu harika film ilerleyen yıllarda düzinelerde film, dizi ve özellikle de video oyununa ilham kaynağı oldu.

1) Nefes Vatan Sağ olsun 2009

1993 yılında Irak sınırında bir sınır karakoluna desteğe giden Yüzbaşı Mete komutasındaki komando birliği yolda saldırıya uğrar. Ardından karakola ulaşır ve karakoldaki düzeni tekrardan tesis ettikten sonra PKK'lı teröristlerin saldırısını püskürtmek için hazırda beklemeye başlarlar.

Nefes, savaş filmleri içerisinde çok özel bir konuma sahip. Nefes kadar askerlerin psikolojisini yansıtabilen, onların iç dünyalarını, askerlik öncesi hayatlarını, hayallerini, hedeflerini, yalnızlıklarını, geldikleri dünyanın yaşadıklarından bir haber olmasını, sevinçlerini, üzüntülerini, yaşadıkları zorlukları, çektikleri hasretleri ve ücra bir dağ başında bir avuç silah arkadaşı ile yaşayabilecekleri daha nice duyguları anlatabilen bir film daha çekilemedi. Propagandadan bağımsız, saf ve temiz bir şekilde asker olmanın ne demek olduğunu daha iyi hiçbir film beyaz perdeye aktaramadı. Üstelik bu sadece senaryonun değil, oyunculukların da bir başarısı. Özellikle Yüzbaşı Mete rolüyle Mete Horozoğlu gerçekten Oscar kazanan oyuncuların bile kırk yıl uğraşsalar yapamayacağı kadar iyi bir oyunculuk sergiliyor. Nefesi hala izlemediyseniz daha size ne izletir biz bilemiyoruz.

Bakmadan Geçme