Erdoğan'dan Biden'a: Bu dramı bir an önce durdurun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmede Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'la telefonda görüştü ve görüşmenin genili ise İsrail'in Filistinli sivillere yönelik saldırılarıydı. ABD'nin talebi üzerine gerçekleşen görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze'de yaşanan insanlık dramına bir an önce dur deyin" çağrısı yaptı. Yaklaşık bir saat süren görüşmede ABD Başkanı Biden'a, ABD'nin İsrail'e yönelik kayıtsız şartsız desteğini çekmesi durumunda ateşkesin sağlayabileceğini işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir an önce bölgede kalıcı ateşkesin sağlanması ABD'nin tarihi sorumluluğu" ifadelerini kullandı.

Türkiye-ABD ikili ilişkileri, İsveç'in NATO'ya üyelik süreci ile küresel ve bölgesel meseleler ele telefon görüşmelerinde ele alındı. Biden'ın talebiyle gerçekleşen görüşmede Erdoğan, Gazze'de yaşanan insanlık dramına bir an önce dur denilmesi gerektiğini, ABD'nin İsrail'e yönelik kayıtsız şartsız desteğini çekmesinin ateşkesi hızlı bir şekilde sağlayabileceğini, hem dünya hem ABD kamuoyunun bu talebi son günlerde daha yüksek sesle dile getirdiğini ve bir an önce bölgede kalıcı ateşkesin sağlanmasının ABD'nin tarihi sorumluluğu olduğunu söyledi.

GARANTÖRLÜK ÖNERİSİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in saldırılarının derinleşmesi ve uzamasının bölgesel ve küresel olumsuz sonuçları olabileceğini, Türkiye'nin önerdiği garantörlük mekanizmasının kurulması, verilen sözlerin tutulması, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasının en makul ve kalıcı çözüm olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşmesinde F-16 konusu da ele konuşuldu.

Bakmadan Geçme