Ev Alırken Neye Dikkat Edilmesi Gerekiyor Deprem Uzmanı Açıkladı

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremden korunmak için ev alınırken veya kiralanırken hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Deprem ülkesi olan ve geçmişte çok büyük depremlerle sarsılarak on binlerce insanını kaybeden Türkiye'de ev alırken veya kiralanırken hiç kimsenin aklına gelmeyen konuya deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan dikkat çekti.

Türkiye'de ev almak veya kiralamak isteyen insanlar genellikle; katı, cephesi, konumu, odaların büyüklüğü, oda sayısı, ısınma tipi, balkon sayısı gibi hayat kurtarmayacak konuları dikkate alırken uzmanlar aslında hayat kurtaracak detaylara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye'nin dört bir yanından hemen hergün irili ufaklı deprem haberleri gelirken deprem uzmanları da bir yandan vatandaşları depreme karşı uyarmaya devam ediyor.

Ev Alırken veya Kiralarken Kiriş Bağlantılarına Bakın

Özellikle olası bir İstanbul depremine karşı yaptığı açıklamalarla gündem olan Prof. Dr. Ercan, bir uyarı da ev alacak veya kiralayacak olan vatandaşlara geldi.

Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi; 'Türkiye'de 54 yıldır deprem bölgelerini inceliyorum. Yapıların %75'i dikme-kiriş bağlantılarında sargı yetersizliği nedeniyle göçüyor. Ev alırken, kiralarken önce bunlara baktırın. Islak alanlarda yapılan yapıların deprem güvenliği için, su yatımını sağlamak üzere, temel altına kesinkes bohçalama yaptırmak gerekli. Yoksa beton sünger gibi ıslaklığı yukarıya çekerek, donatıları paslandırır. Depremle birlikte taşıyıcılarda kırılmalar oluşarak yapı göçer.' 

Bakmadan Geçme