F-16'ler için gözler ABD kongresinde Biden inisiyatif kullanabilir

ABD Dışişleri Bakanlığı İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili Türkiye'de atılan olumlu adım sonrasında F-15 savaş uçakları ile ilgilide nasıl adımlar atılacağını açıkladı.

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin teklifin kabul edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dış İlişkiler Komisyondan geçmesi ABD ile yaşanan F-16 krizinde de olumlu yönde gelişmelerin yaşanmasını sağladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışına olan açık desteğinin devam ettiği ve süreçte inisiyatif kullanabileceği bile konuşuluyor.


ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türk gazetecilere yönelik yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin attığı son adımı büyük memnuniyetle karşıladığını kaydedildi. Bakanlık açıklamasında, "Başkan Biden, uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği açık desteği sürdürmektedir ki bu durum NATO'nun operasyon kabiliyetini geliştirecektir" ifadelerine yer verildi.

ARTIK HER ŞEY ABD KONGRESİNDE

TBMM Dış İlişkiler Komisyonunda İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin teklifin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara'ya F-16 satışına ilişkin Kongreye resmi bildirim yapılıncaya kadar bu tür dış silah satım süreçlerine ilişkin açıklama veya yorum yapamayacaklarını da belirtti.

F-16 İLE İLGİLİ İZİN SURECİ NASIL İŞLEYECEK?


ABD Kongresi, yabancı ülkelere silah satışlarını düzenleme yetkisine sahip. ABD yasalarına göre bir ülkeye askeri silah satışı yapılabilmesi için Kongre'nin karara itiraz etmemesi gerekiyor. Silah İhracatı Kontrol Yasası (AECA) kapsamında ülkelere yapılması planlanan 14 milyon dolar ve üzeri askeri satışın, 30 gün önceden Kongre'ye bildirilmesi gerekiyor.

ABD BAŞKANI BIDEN İNİSİYATİF KULLANABİLİR


Dışişleri Bakanlığı satışı onayladıktan ve alınan gayriresmi onayların ardından Savunma Güvenliği İşbirliği Dairesi (DSCA) Kongre'ye resmi bildirimde bulunuyor. Resmi bildirimin ardından 30 günlük süreç başlıyor. Kongre'nin resmi bildirimden sonra silah satışını engelleyebilmesi için ortak karar alması gerekiyor. Bu karar alınmazsa satış sürecinde ilerleme kaydediliyor.

Kongre ayrıca ortak karar dışında normal yasama faaliyetleri içerisinde de satışı engelleyen ya da üzerinde değişiklik yapmaya zorlayan bir yasayı geçirebilir. ABD Başkanı ise “acil durumun var olduğu” yönünde Kongre'ye bildirimde bulunarak satışın gözden geçirilmesine ilişkin süreci devre dışı bırakabiliyor ve “ulusal güvenlik çıkarları” gereği satış talebinin acilen yerine getirilmesini isteyebiliyor.

Bakmadan Geçme