FED Politika Faizini Açıkladı

Dünya ekonomi piyasalarının merakla beklediği FED faiz kararı açıklandı. Piyasaların beklentileri yönünde karar alan FED faizleri sabit tutmayı tercih etti.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.


Fed politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu.

Mart 2022-Temmuz 2023 arasında toplamda 525 baz puanlık faiz artırım kararı alan FOMC böylece 6 toplantı üst üste faize dokunmamış oldu.

FED'in faiz kararı metninden öne çıkanlar ise şu şekilde;

"Son göstergeler ekonomik faaliyetlerin güçlü bir hızla genişlemeye devam ettiğini göstermektedir.

İstihdam artışları güçlü seyretmiş ve işsizlik oranı düşük kalmıştır. Enflasyon geçtiğimiz yıl içinde gerilemiş ancak yüksek seyretmeye devam etmiştir. Son aylarda, Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilememiştir.

Komite, uzun vadede azami istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşmayı amaçlamaktadır. Komite, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin geçtiğimiz yıl içinde daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini değerlendirmektedir.

Ekonomik görünüm belirsizdir ve Kurul enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam etmektedir. Hedeflerini desteklemek amacıyla Komite, federal fon oranı için hedef aralığını yüzde 5,25 ila 5,5 olarak korumaya karar vermiştir.

Federal fon oranı için hedef aralığında yapılacak herhangi bir ayarlamayı değerlendirirken Komite, gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendirecektir.

Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını düşünmemektedir."

Bakmadan Geçme