Fransa'da Hükümet Neden Düştü? Fransa Parlamentosunda Neler Yaşandı?

Fransa'da 62 yıl sonra bir ilk yaşanarak hükümet düştü. Fransa'da hükümet neden düştü, Fransa Parlamentosu'nda neler yaşandı? Sorularının cevabı da merak konusu oldu. Detaylar haberimizde...

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin, azınlıklık hükümetinden desteğini çekmesinin ardından Başbakan Michel Barnier, bu akşam mecliste zorlu güven oylamasıyla karşı karşıya kaldı.

Erken genel seçimin galibi olan solcular, 5 Eylül'de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından göreve getirilen Başbakan Barnier ve hükümetinin aşırı sağla işbirliği içinde olduğunu savunuyor.

Yaklaşık 3 aydır ülkeyi yöneten azınlık Barnier hükümeti, bugüne kadar sınır güvenliği ve göçle mücadele konularındaki açıklamalarıyla aşırı sağın fikirlerini benimsemekle itham edildi.

Salt çoğunluğu elde edemeyen hükümet, meclisteki yasama faaliyetlerine devam edebilmek için RN vekillerinin işbirliğine ihtiyaç duyuyordu.

Ancak 2025 bütçesinin Parlamentoda görüşülmesi sırasında aşırı sağ ile arasında oluşan anlaşmazlık neticesinde, Başbakan Barnier hükümeti mecliste yerel saatle 16.00'da yapılacak oylamayla düşebilir.

6-9 Haziran'da düzenlenen AP seçimlerinde aşırı sağcı RN 31,50'lik yüksek oy oranıyla Macron'un partisini geride bırakarak ilk sıraya yerleşti.

AP seçimlerinde partisi 15,2'lik oran elde eden Macron, 9 Haziran akşamı beklenmedik bir karar alarak Ulusal Meclisi feshetti. Fransa'da 5. Cumhuriyet döneminde en son 21 Nisan 1997'de Ulusal Meclis feshedilmişti.

Ülkede 30 Haziran'da ve 7 Temmuz'da düzenlenen erken seçime, solcu ve çevreciler Yeni Halk Cephesi (NFP) adı altında ittifak halinde katılırken Eric Ciotti gibi merkez sağın bazı tanınan isimleri, aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi RN ile ittifak yaptı.

İktidar kanadının, ortakları Ufuklar (Horizons) ve merkez sağcı MoDem partisiyle katıldığı seçimde, ilk turda aşırı sağ önde gitse de ikinci turda sol ittifakı NFP seçim anketlerini haksız çıkararak galibiyet elde etti. Seçimlerde, NFP'nin 193, iktidar kanadının 166, RN ve ortaklarının 142 milletvekili oldu.

577 sandalyelik Ulusal Mecliste, hiçbir parti ya da ittifakın tek başına salt çoğunluğu elde edememesi iktidar için zorlu bir başbakan arayışını beraberinde getirdi.

NFP, Macron'dan siyasi geleneklere uygun olarak seçimin galibi olarak kendi adaylarını başbakan olarak atamasını talep etti ancak Fransa Cumhurbaşkanı, solun teklif ettiği 3 ortak adayı da reddetti.

Macron, seçimden yaklaşık 2 ay sonra 5 Eylül'de merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partili Barnier'yi başbakan atadı.

Fransız liderin, genel seçimlerde yalnızca 47 vekil çıkaran LR partisinden bir başbakan seçmesi, solcular tarafından "Macron'un halkın seçimini gasbettiği" ve "demokratik darbe yapıldığı" şeklinde değerlendirdi.

Barnier'nin başbakan seçilmesine, solcuların aksine RN liderleri karşı çıkmadı. Aşırı sağcı liderler, yeni başbakanın "RN milletvekillerine saygılı olma" şartını sağladığını belirterek yeni hükümete üstü kapalı destek sağladı.

Bu, iktidarın, "aşırı sağın onayını" alan bir başbakanı göreve getirdiği şeklinde yerel medyaya yansırken AP'nin Fransız üyesi Pascal Canfin, yeni başbakan atandıktan yalnızca 21 gün sonra Macron'un partisi Rönesansın aşırı sağın isteklerine bağlı bir hükümeti desteklediğini gerekçe göstererek parti yönetiminden istifa etti.

BARNİER HÜKÜMET 5. CUMHURİYETİN EN KISA SÜRELİ HÜKÜMETİ OLDU!

Bu akşam yerel saatle 16.00'da Ulusal Meclis'te hükümete karşı sunulan gensoru önergeleri görüşüldü ve ve milletvekillerinin oylamasına sunuldu.

Yapılan oylamada güvenoyu alamayan Başbakan Michel Barnier hükümeti düştü.

Böylelikle, 3 aylık Barnier hükümeti düşerek 5. cumhuriyetin en kısa süreli hükümeti olarak tarihe geçti.

Daha 2025 bütçesi Parlamentodan geçmemişken hükümetin düşmesi Avrupa finans piyasalarında endişeye yol açtı.

Barnier dün mecliste yaptığı konuşmada, hükümetin düşmesi halinde ülkedeki durumun daha da zorlaşacağını savunmuştu.

FRANSA'DA EN SON 1962'DE HÜKÜMET DÜŞTÜ!

Ülkede en son 1962'de Georges Pompidou'nun hükümeti düşerken dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, Meclisi feshederek erken seçim yolunu seçti.

Anayasa'nın kendine tanıdığı Meclisi feshetme hakkını bu yıl bir kez kullanan Macron ise Temmuz 2025'ten önce tekrar erken genel seçim kararı alamayacak.

Bu süreçte muhalefet, ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizden sorumlu tuttuğu Macron'un istifa etmesini istedi. Macron, resmi ziyaret için bulunduğu Suudi Arabistan'da basına yaptığı açıklamada, görevi bırakma ihtimalini ekarte etti.

MUHABİR

Bakmadan Geçme