Fransa Ukrayna'ya Asker Gönderebilir mi?
Asia Times'ın haberine göre: Fransa, Ukrayna cephesine muharip birlikler gönderiyor.
Fransa, resmi olarak ilk askerlerini Ukrayna'ya gönderdi. Onlar, Slavyansk'ta Ukrayna'nın 54. Bağımsız Mekanize Tugayı'nı desteklemek için konuşlandırıldılar. Fransız askerleri, Fransa'nın Yabancı Lejyonu'nun ana unsurlarından biri olan 3. Piyade Alayı'ndan alınmıştır.
1500 ASKER GÖNDERİLMESİ PLANLANIYOR
2022'de Fransa'nın Yabancı Lejyonu'nda birçok Ukraynalı ve Rus bulunmaktaydı. Onlara, Ukraynalıların Ukrayna kuvvetlerine katılmak üzere Lejyon'dan ayrılmalarına izin verildi. Rusların ise evlerine döndükleri kesin değil. Lejyon günümüzde Fransız subayları tarafından yönetiliyor ancak rütbeli personel tamamen yabancılardan oluşuyor. Gönüllü bir kişi, Lejyona katıldığında, verilen ismini tutup tutmama konusunda karar verebilir. Lejyonerler üç yıllık dönemlerle hizmet verirler, sonrasında Fransız vatandaşlığı için başvurabilirler. Bir Lejyoner yaralanırsa, hiçbir bekleme süresi olmadan Fransız vatandaşlığını kazanma hakkına sahiptir. Yabancı Lejyonda kadın yoktur.
Başlangıçtaki Fransız asker grubu yaklaşık 100 kişiden oluşmaktadır. Bu, Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan yaklaşık 1,500 Fransız Yabancı Lejyon askerinin ilk taksididir.
Bu birlikler doğrudan sıcak çatışma bölgesine gönderiliyor ve Ukraynalıların Donbas'taki Rus ilerlemelerine karşı direnmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. İlk 100'ü topçu ve gözetleme uzmanıdır.
NATO ASKER GÖNDERMEYE KARŞI MI?
Aylardır Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ukrayna'ya Fransız askerleri gönderme tehdidinde bulunuyordu. Ancak Polonya ve Baltık Devletleri dışındaki NATO ülkelerinden pek destek bulamadı. ABD'nin, danışmanlar dışında NATO askerlerini Ukrayna'ya göndermeye karşı olduğu iddia ediliyor.
Fransa'nın 3. Piyade Alayı'ndan askerler gönderme kararı, Rusya'nın Ukrayna'ya NATO müdahalesini kırmızı çizgi olarak görecek mi sorusunu doğuruyor. Ruslar bunu, Ukrayna'nın sınırlarının ötesinde daha geniş bir savaşın başlatılması olarak mı algılayacaklar?Fransa'nın kendi başına Ukrayna'nın savaş hattına koymak için pek çok askeri gücü yok. Rapora göre, bugün Fransa, tam bir bölümün yurtdışına gönderilmesini destekleyemiyor ve bu yeteneğe en erken 2027'de sahip olamayacak.
Yabancı Lejyonerleri gönderme kararı, kendine özgü bir Fransız uzlaşmasıdır. Fransa kendi ordusunu konuşlandırmıyor ve küçük subay sayısının dışında, gönderilen erkekler Fransız vatandaşı değil.
FRANSA'NIN KARARI BİR AVRUPA SAVAŞINI TETİKLER Mİ?
Fransa'nın kararı, açıkça geniş bir Avrupa savaşını tetikleme potansiyeline sahip olmasının ötesinde iki anlam taşır. İlk olarak, Macron'a Fransız askerleri gönderme ve sert bir adam gibi davranma fırsatı sunar ve bunun için pek fazla iç muhalefetle karşılaşmaz. Çünkü Fransız ordusu askerleri gönderilmiyor ve bunun sonucunda askerlik veya diğer tedbirler söz konusu değil. Bu açıkça Macron'un siyasi rakiplerinin potansiyel öfkesini azaltıyor.İkinci neden, Macron'un Sahra Altı Afrika'daki Fransız askerlerini, neredeyse tamamı Lejyondan olmak üzere, kovulup yerlerine Rusların geçtiğini görmesi ve bu durumdan ötürü duyduğu öfke. Fransızca konuşulan Afrika'nın kontrolü ve Fransız politikacılara sağladığı zenginlikler, Afrika'daki isyan ve devrim tarafından kırılmış ve Rusya'ya doğru kesin bir eğilimle - ya doğrudan ya da PMC Wagner (Wagner Grubu) aracılığıyla - Fransız etkisi kaybolmuş ve Fransa'nın denizaşırı madencilik ve iş çıkarlarını zarara uğratmıştır.
FRANSA'NIN ASKER GÖNDERME AMACI URANYUM MU?
Bu "aşağılanma", Elysee Sarayı'nda ve özellikle Macron tarafından hissedilmektedir. Rakipleri, Macron'un Fransa'nın etkisini kaybettiğini ve Fransa'nın denizaşırı madencilik ve iş çıkarlarını zarara uğrattığını iddia ediyor.
Nijer'de özellikle bir darbe vurulmuştur; Fransa için önemli bir uranyum tedarikçisi. Fransa'nın elektrik enerjisinin %70'ini nükleer enerji santrallerinden alması nedeniyle, küresel uranyum arzları daralıyor ve fiyatlar yükseliyor. Rusya ve Kazakistan, Nijer ile birlikte, nükleer reaktörler için uranyum sağlama konusunda en üst sıradadır. ABD'nin Rus uranyumunu yasaklama kararı (ancak muhtemelen gerçekte, birkaç yıl içinde gerçekleşmeyecek), Rusların Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ciddi bir darbe vurabileceği düşünülür. Fransızlar ve Amerikalılar, Rusya'nın uranyum tedarikini kesmesi durumunda ciddi bir sıkıntı yaşayabilirler.Uranyuma erişimi kaybetme riski göz önüne alındığında veya en azından Fransa'nın reaktörlerini beslemek için yeterli miktarda uranyuma erişimi olmadığında, Macron, Ukrayna'ya asker gönderme kararının Rusya'nın Fransa'ya uranyum satışlarını ambargoya almasını tetiklememesini umuyor.Ukraynalıların nasıl yardımcı olabileceği net değil. Ukraynalılar topçu nasıl kullanacaklarını biliyorlar ve sofistike istihbarat desteğine sahipler, kısmen kendi FPV insansız hava araçları ve casusları tarafından üretilen ve kısmen de Ukrayna'yı destekleyen ABD ve diğer NATO istihbarat ve gözetleme varlıklarının sağladığı bilgilere dayanıyorlar.
FRANSA, RUSYA'YI KARŞISINA MI ALMAK İSTİYOR?
Neyse ki Ukrayna meselesi topçu nasıl kullanılacağı değil, mermilerin nereden geleceği meselesi değil. Ukrayna hala 155 mm obüsler için yeterli mühimmatının olmadığından şikayet ediyor.
Lejyonerlerin Slavyansk'a yerleştirilme kararı son derece provokatif ve Fransız tarafından yapılan açıklamalara, özellikle de Macron'a, Fransa'nın askerleri göndermesi durumunda Ukraynalı ordu birimlerinin yerini batı Ukrayna'da alacağı ve dolayısıyla doğuya hareket edebileceği yönündeki açıklamaların aksine. Slavyansk, savaşın doğrudan Rusya ile savaşa dönüşmesi görüntüsünü veren bir yumuşak konuşlanma imajıyla karşı karşıya kalıyor.Anavatanın onayı olmaksızın hareket eden Fransa'nın kararına NATO'nun nasıl tepki vereceği önemli bir sorudur. Fransa, NATO'nun desteği olmadan kendi başına hareket ettiği için, Fransızlar NATO Anlaşması'nın kolektif güvenlik unsuru olan 5. Madde'den destek alamazlar.
RUSYA FRANSIZ ASKERLERİNE SALDIRIRSA HAKLI MI OLCAK?
Ruslar Ukrayna dışında Fransız askerlerine saldırırsa, bunun haklı olduğu söylenebilir çünkü Fransa bir savaş tarafı olmaya karar verdi ve 5. Madde oylamasını zorlaştırmak, hatta imkansız hale getirmek gibi görünüyor. Tabii ki, NATO üyeleri bireysel olarak Fransızları destekleyebilir, kendi güçlerini göndererek veya Fransızları lojistik ve iletişim konusunda destekleyerek. Örneğin, Yabancı Lejyon askerleri Polonya'dan geçmeden Ukrayna'ya gidemez. Ruslar bunu, kendilerinin hem Fransa hem de Polonya ile savaşta olduklarına dair bir kanıt olarak mı görecekler?
Şu anda hiç kimse bu soruların hiçbirine kesinlikle cevap veremez. Rusların, Yabancı Lejyon askerlerinin birikimine uzun süre tahammül edeceği pek olası değil. Rusya'nın ne yapacağı kesin değil.