Gazze'de ateşkes olacak mı? ABD'den kritik açıklama

Blinken, Gazze'de ateşkes müzakerelerinin önümüzdeki günlerde başlayacağını duyurdu ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi'nde ateşkes müzakerelerinde tarafların önümüzdeki günlerde bir araya geleceğini belirtti.

Blinken, 7 Ekim 2023'ten bu yana 11'inci kez çıktığı Ortadoğu turu kapsamında geldiği Katar'ın başkenti Doha'da, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüştü.

Bölgesel ve küresel gelişmelerin yanı sıra İsrail'in Gazze ve Lübnan'da devam eden saldırıları başta olmak üzere Orta Doğu'daki son durumun ele alındığı görüşmelerde, bölgedeki çatışmaların durdurulması, insani yardımın hızlandırılması ve müzakere sürecinin canlandırılması gerektiği vurgulandı.

"MÜZAKERECİLERİN ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BİR ARAYA GELMESİNİ BEKLİYORUZ"

Blinken, Katar Başbakanı Al Sani ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gazze Şeridi'nde ateşkes görüşmeleri ilişkin, "Müzakerecilerin önümüzdeki günlerde bir araya gelmesini bekliyoruz." diyerek İsrail-Hamas arasında ateşkes müzakerelerinin yeniden başlayacağını duyurdu.

ABD'nin Gazze'de insani yardım erişimini sağlama ve çatışmaların sona erdirilmesi için farklı seçenekler üzerinde çalıştığını ifade eden Blinken, İsrail ve Hamas arasında dolaylı müzakerelerin yeniden başlaması için önümüzdeki günlerde diplomatik girişimlerin hız kazanacağını belirtti.

"GAZZE HALKI İÇİN DAHA İYİ BİR GELECEK İNŞA ETMEK İÇİN ÇALIŞMANIN ZAMANI GELDİ"

Blinken, toplantıda Katar'ın arabuluculuk rolüne vurgu yaparak iki ülke arasındaki iş birliğinin bölgesel barış ve istikrar açısından önemini vurguladı.

ABD'nin krizin tırmanmasını önlemek için yoğun diplomatik çabalar yürüttüğünü belirten Blinken, Katar'ın bu süreçteki desteğinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

"Bu savaşı sona erdirmek, tüm rehineleri evlerine geri getirmek ve Gazze halkı için daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalışmanın zamanı geldi." ifadesini kullanan Blinken, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın hayatını kaybetmesi hakkında, "İsrail, kendisi için belirlediği stratejik hedeflere ulaştı" dedi.

ABD'nin, Katar ve Mısır'la birlikte Gazze'de bir ateşkesi ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için yoğun çaba harcadığına işaret eden Blinken, Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilere 135 milyon dolarlık ek yardım göndereceklerini ve 7 Ekim'den bu yana ABD'nin toplam yardımının 1,2 milyar dolar olacağını söyledi.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM BARIŞ SÜRECİNİN TEMEL REFERANSIDIR"

Katar Başbakanı Al Sani ise bölgedeki insani durumun iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek ateşkes çağrısında bulundu.

Al Sani, Katar'ın bölgedeki taraflarla temas halinde olduğunu ve bölgesel istikrarın sağlanması için diplomatik çabalarını sürdüreceğini kaydetti.

Bölgede sürdürülebilir bir ateşkese ulaşmanın ve insani krizin hafifletilmesinin kritik olduğunu vurgulayan Al Sani, Katar'ın taraflar arasında köprü kurma çabalarına devam edileceğini belirtti.

Al Sani, Filistinli sivillerin evlerine dönebilmeleri gerektiğinin altını çizerek uluslararası iş birliğine olan ihtiyacı dile getirdi.

Başbakan Al Sani, ABD ve İsrail heyetlerinin Doha'da Gazze ateşkes görüşmeleri için bir araya geleceğini açıklayarak, "Savaşın başından beri çatışmanın genişleyeceği konusunda uyarılarda bulunuyorduk, bugün savaşın diğer bölgelere de yayıldığını görüyoruz. Bölgedeki masumlara ve sivillere karşı herkesin sorumluluk duygusu taşıması gerekiyor. İsrail-Filistin sorununa sürdürülebilir bir çözüm bulunması gerekli. İki devletli çözüm, barış sürecinin temel referansıdır." dedi.

Kaynak: Haber7.com

Bakmadan Geçme