Hasan Nasrallah'ın Yerini Kim Alacak? Hizbullah'ın Yeni Lideri Kim Olacak?

Hizbullah, 30 yıldır örgütü yöneten Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürülmesinin ardından yerini kimin alacağı merak edildi. Haşim Safiyuddin ise Hizbullah'ın önde gelen isimlerinden olmasıyla dikkat çekti.

İran'ın resmi ajansı Tasnim'e göre Lübnan'ın büyük kısmını kontrol eden Hizbullah, 30 yıldır örgütü yöneten Hasan Nasrallah'ın Cuma gecesi İsrail'in hava saldırılarında öldüğünü doğruladı.

Nasrallah'ın ölümünden sonra örgütün başına geçmesi beklenen isimlerin başında ise Haşim Safiyuddin yer alıyor.

HAŞİM SAFİYUDDİN KİMDİR?

Safiyuddin, 1964 yılında Lübnan'ın güneyindeki Deir Kanun Al-Nahr kasabasında dünyaya gedli. Lübnan'ın tanınmış ailelerinden birine mensup olan Safiyuddin, gençliğinde İran'ın Kum şehrinde din eğitimi gördü.

Eski Hizbullah güvenlik şefi Emad Mughniyeh'in rehberliğinde Safiyuddin, Hasan Nasrallah'ın yakınındaki isimler arasında yer aldı. 1994 yılında Beyrut'a döndü ve Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanlığı görevini aldı; ki bu, örgütün yürütme liderliğini temsil eden ve iç işlerinin yönetimini denetleyen kritik bir pozisyon.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2017'de Safiyuddin'i partideki önemli rolü ve hem askeri hem de yürütme kanatlarıyla yakın bağları nedeniyle “terörizm” listesine ekledi.

Safiyuddin'in ilişkileri Lübnan ile sınırlı değildi. Kum'daki çalışmaları ve Yüksek Şii İslam Konseyi üyesi Seyyid Muhammed Ali Al-Amin'in kızı ile evliliği de kendisini İran'la bağlantılandıran unsurlar arasında bulunuyordu.

Ayrıca oğlu Rıza'nın 2020 yılında İran Devrim Muhafızları Lideri Kasım Süleymani'nin kızı Zeynep Süleymani ile evlenmesiyle bu ilişkileri daha da kuvvetlendi.

Yürütme Konseyi başkanı olarak Safiyuddin, Hizbullah'ın mali bağımsızlığını güvence altına almaya yönelik yatırımlarının yönetiminde önemli bir role büründü. Bu yatırımlar, Arap dünyası, Afrika, Avrupa ve Latin Amerika dahil olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde milyarlarca dolarlık değere sahip bulunmakta.

Bakmadan Geçme