Hükümetin Vergi Yasası Ülkeyi Savaş Alanına Döndürdü!

Kenya'da hükümetin vergi yasası protestolarında 1 kişi ölü, 200 kişinin yaralandığı açıklandı.

Kenya'da hükümetin vergi yasasına karşı düzenlenen protestolarda 1 kişinin hayatını kaybettiği, 200 kişinin yaralandığı ve en az 100 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Hükümetin bütçe açığını kapatmak amacıyla vergi artışını içeren yasa tasarısına karşı yapılan gösterilerde, eylemciler ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığı protestolarda 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, 200 kişinin yaralandığı aktarıldı.

POLİSLER ATEŞ AÇTI

Uluslararası Af Örgütü ve Kenya Tabipler Birliği tarafından yapılan açıklamada, gerçek mermi kullanıldığına dair bulgular olduğu vurgulandı. Bağımsız Polislik Gözetim Kurumu (IPOA) ise, hayatını kaybeden kişinin polisin ateş açması sonucu öldüğü üzerinde durduğunu açıkladı.

VERGİLERDEN VAZGEÇİLMESİ İSTENDİ

Kenya hükümetinden geçtiğimiz salı günü gerçekleştirilen protestoların ardından yapılan açıklamada, halkın görüşleri dikkate alınarak yasa tasarısında değişiklikler yapıldığı duyurulmuştu. Ekmekte önerilen yüzde 16'lık katma değer vergisi (KDV), döviz işlemleri ve mali hizmetlere yönelik vergiler ve yüzde 2,5'lik motorlu taşıtlar vergisinden vazgeçildiği belirtilmişti.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, dış borçlanmaya olan bağımlılığı azaltmak için vergi artışlarının gerekli olduğunu savunuyor. Kenya Maliye Bakanı Njuguna Ndung, yasa tasarısıyla ekonominin canlandırılmasını, ek 346,7 milyar Kenya Şilini gelir elde edilmesini ve borcun hafifletilmesini hedeflediklerini ifade ediyor.

Bakmadan Geçme