İGDAŞ Halka Arz Oluyor!

İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, , İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş'yi 10 milyar dolar değerlemeyle halka arzını planladıklarını söyledi.

İGDAŞ KİME AİT?

İGDAŞ kimin sorusunun cevabını bulabilmek için kurumun ortaklık yapısını incelemek gerekiyor. İGDAŞ ortaklık yapısına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanılğı yüzde 94,46 ile en büyük ortak konumunda. İETT Genel Müdürlüğü'nün yüzde 5,46 oranında payı bulunan kurumda, yüzde 0,03 ile Hamidiye Kaynak Suları, yüzde 0,03 ile İstanbul İmar İnşaat, yüzde 0,02 ile İstanbul Ulaşım Haberleşme'nin payı bulunuyor.

İGDAŞ NEDİR?

İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş, kısaca İGDAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT ve bazı iştiraklerin katılımıyla 25 Aralık 1986 tarihinde, İstanbul'un doğalgaz alt yapısını, dağıtımını ve işletimini sağlamak amacı ile kurulmuş bir şirkettir. 2013 yılı toplam çalışan sayısı 5420'dir. Şirketin %94,46 sı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, %5,46'sı İETT'ye, %0,03'ü Hamidiye A.Ş.'ye, %0,03'ü İstanbul İmar A.Ş.'ye ve %0,02'si İsbak'a aittir.

İGDAŞ ÖZEL Mİ DEVLETE Mİ AİT?

İGDAŞ, kamu hukuku ile özel hukuka tabi olarak kurulmuş olup faaliyetlerini ise temel olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 6098 sayılı Borçlar Kanunu'na tabi olarak gerçekleştirmektedir.

İGDAŞ HALKA ARZ MI OLUYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin doğalgaz dağıtım şirketini halka arz etme planını yeniden canlandırıyor.
İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, belediye meclisinde CHP'nin çoğunluğu elde etmesinin, İgdaş'ın halka arzı da dahil olmak üzere fonlama sağlama planlarında ilerlemeye imkan tanıdığını söyledi.

Bloomberg'ün sorularını yanıtlayan Vural “Eskiden bir projeyi kabul etmek için yaklaşık bir yıla ihtiyaç duyarken, şimdi oldukça hızlı karar alabiliyoruz” dedi.

İgdaş'ın halka arz planı ilk olarak 2010'larda gündeme gelmiş ancak hayata geçememişti. Daha yüksek doğalgaz tarifesinin onaylanması durumunda İgdaş'ın 10 milyar dolara kadar değerleme yakalayabileceğini söyleyen Vural, İgdaş'taki İBB hissesini yüzde 90'ı aşkın seviyeden yüzde 20'nin altında bir seviyeye indirmeyi hedefleyeceklerini kaydetti. İgdaş 2022'de 35,8 milyar lira (1,1 milyar dolar) gelir elde etti.

Vural “Bir finans insanı olarak özelleştirmeden yanayım. Belediyenin nihayetinde sadece belediye işlerine geri dönmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

İBB Meclisi'nin halka arz izninin hala geçerli olduğunu belirten Vural, yatırım bankalarını yetkilendirme aşamasından önce yapılması gereken bazı çalışmalar olduğunu ve bunlar arasında şirket ana sözleşmesinin yeniden düzenlenmesinin de olduğunu ifade etti.

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme