İngiltere Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi İsrail'e Silah Satışı Nedeniyle İstifa Etti

BBC'nin haberine göre Dublin'deki İngiliz Büyükelçiliği'nde görevli olan Smith, İsrail'e yapılan silah satışlarına tepki göstererek istifa etti ve İngiltere hükümetinin 'savaş suçlarına ortak olabileceğini' söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda terörle mücadele alanında görev yapan bir yetkili, İsrail'e yapılan silah satışlarına tepki göstererek istifa etti ve İngiltere hükümetinin "savaş suçlarına ortak olabileceğini" söyledi.
Mark Smith, Cuma günü meslektaşlarına yazdığı mektupta, Dışişleri Bakanlığı'nın "her düzeyinde", resmi ihbar mekanizması da dahil olmak üzere endişelerini dile getirdiğini söyledi.

ULUSLARARASI HUKUKA KORUMAYA KARARLIYIM

Dublin'deki İngiliz Büyükelçiliği'nde görevli olan Smith, kendisine temel teşekkür notlarından başka bir şey verilmediğini sözlerine ekledi. Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO) bireysel bir vaka hakkında yorum yapmayı reddetti ancak hükümetin uluslararası hukuku korumaya kararlı olduğunu söyledi.

BBC, BELGELERE ULAŞTI

BBC'nin ulaştığı istifa e-postası, yüzlerce hükümet yetkilisi, büyükelçilik personeli ve Dışişleri Bakanlığı bakanlarının özel danışmanları da dahil olmak üzere geniş bir dağıtım listesine gönderildi.

İSRAİL'İN GAZZE'DE İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARI AÇIK VE TARTIŞMASIZDIR

Smith, daha önce hükümet adına Orta Doğu'da silah ihracat lisanslama değerlendirmesinde çalıştığını ve meslektaşlarının "her gün" İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarının ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin "açık ve tartışmasız örneklerine" tanıklık ettiğini söyledi.

İSRAİL HÜKÜMESTİ AÇIKÇA SOYKIRIM NİYETİNDELER

"İsrail hükümeti ve ordusunun üst düzey üyeleri açıkça soykırım niyetini dile getirdiler, İsrail askerleri kasıtlı olarak sivillerin mallarını yakıp, tahrip edip yağmaladıkları videolar çekiyorlar" diye yazdı.
“Bütün sokaklar ve üniversiteler yıkıldı, insani yardım engelleniyor ve siviller düzenli olarak kaçabilecekleri güvenli bir yer bulamıyor. Kızılay ambulanslarına saldırılıyor, okullar ve hastaneler düzenli olarak hedef alınıyor. Bunlar Savaş Suçları.”

İNGİLTERE'NİN İSRAİL'E SİLAH SATIŞININ DEVAM ETMESİNİN HİÇBİR GEREKÇESİ YOK

"İngiltere'nin İsrail'e silah satışına devam etmesinin hiçbir gerekçesi yok" dedi.
Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı David Lammy'nin göreve geldiği ilk günden itibaren İsrail'in uluslararası insani hukuka uyup uymadığını değerlendirmek üzere bir inceleme başlattığını söyledi.

FİLİSTİN'E DESTEK EN ÜST DÜZEYLERDEN GELMEYE BAŞLADI

İngiltere, Avrupa ve ABD'deki yüzlerce yetkili, hükümetlerinin Gazze'deki savaş konusunda İsrail'e yönelik politikalarına karşı benzeri görülmemiş düzeyde muhalefet gösterirken , sözde ilkeli istifaların çok daha az olduğu biliniyor. Bu da Bay Smith'in durumunun İngiliz hükümeti için son derece nadir olduğu anlamına geliyor.

MUHABİR

Bakmadan Geçme