Instagram Yasağı Sonrası En Çok İndirilen 10 Uygulama Şaşırttı!

İnternet kullanıcıları, bulunduğu ülkede erişimi kısıtlanan dijital platformlara girmek için çeşitli yöntemleri kullanıyor. Özellikle instagramın Türkiye'de kısıtlanmasının ardından kullanıcıların en fazla indirdiği ilk 10 program dikkat çekti.

Hamas Lideri İsmail Heniyye'nin İran'da uğradığı suikast sonrasında öldürülmesinin ardından Türkiye'de sosyal medya platformu instagramın erişimine kısıtlama getirildi.

Instagram, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından "katalog suçlara uymadığı" gerekçesiyle Türkiye'de erişime engellendi.

Yaklaşık 3 gündür devam eden yasağı aşabilmek için milyonlarca sosyal medya kullanıcısı farklı yöntemler denemeye başladı.

Erişim engelini aşmak için en çok kullanılan yöntem ise VPN ve DNS programlarını tercih etmek oldu.

Instagram erişim yasağının ardınan android ve İOS kullanıcıları VPN uygulamalarına adeta akın etti.

Milyonlarca kullanıcı BTK'nın getirdiği erişim kısıtlamasını Sanal Özel Ağ yani VPN'e bağlanarak aşmaya çalıştı ve bunda da başarılı oldu.

İOS işletim sistemlerine sahip telefonlardaki Apple Store ve android işletim sistemlerine sahip Play Store'de en fazla indirilen ilk 10 uygulama arasında VPN programlarının yer alması ise dikkatlerden kaçmadı.

VPN KULLANMAK GÜVENLİ Mİ?

Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya'dan sonra dünyada en fazla VPN kullanılan ülkeler listesinde 4. sırada Türkiye bulunuyor. VPN kullanımı sadece erişimi kısıtlanan siteler için değil, şirketler tarafından güvenilir ağlara sahip bir altyapı oluşturmak için de tercih ediliyor.

VPN hizmeti sunan çok sayıda şirket bulunuyor. Bu şirketlerden bazıları aylık ve yıllık olmak üzere belli ücretlerle bu hizmeti sunarken, bazı şirketler ise ücretsiz olarak bu hizmeti kullanıcılara sağlıyor.

Özellikle ücretsiz sunulan VPN hizmetlerinde ciddi güvenlik riskleri bulunuyor. Bu hizmetler çoğunlukla kullanıcıların veri trafiğini ele geçirmek amacıyla güvenilir olmayan sağlayıcılar tarafından sunuluyor. Sağlayıcılarının güvenilir olup olmadığına bakmadan ücretsiz kullanmaya başlayan kullanıcılar, tüm internet trafiklerini ilgili şirkete sunmuş oluyor.

Bunun yanı sıra dolandırıcılık ve veri hırsızlığını hedefleyen VPN'ler, kullanıcıların cihazlarına kurulacak VPN yazılımlarının içerisine kötü amaçlı yazılımlar yerleştirebiliyor. Bu sayede kullanıcının cihazı kontrol edilip, kişisel bilgileri elde edilebiliyor.

Güvenli bir VPN sağlayıcısı seçmek için hizmetlerin orijinal ve güvenli olduğundan emin olmak için sağlayıcının web sitesi şifrelemesine ve VPN protokollerine dikkat edilmesi gerekiyor. Kullanım şartları ve gizlilik politikaları uygun olan, güncel ve güvenilir yazılımlara sahip sağlayıcılarla güvenlik riskleri en aza indirilebiliyor.

Ücretsiz VPN'lerin tercih edilmemesi, diğer VPN'lerle ilgili olarak kullanıcı yorumlarının kontrol edilmesi de önem taşıyor.

İnternet kullanıcılarının erişimi kısıtlanan platformlara erişmek için kullandığı bir diğer yöntem ise DNS değişikliği. VPN'e karşılık kullanımı daha basit olan bu yöntem, zararsız gibi gözükse de sonuçları itibarıyla VPN'den daha zararlı sonuçlar doğurabiliyor.

Kullanıcıların DNS ayarları genellikle dinamik olarak yapılandırılmış şekilde kullanılıyor. Bu şekilde kullanıldığında kullanıcılar internet servis sağlayıcının DNS sunucuları üzerinden internete erişiyor.

Erişimi kısıtlanan platformlara erişmek için internete girilen cihazın bağlantı ayarlarından DNS ayarları dinamik olarak değil manuel olarak da yapılandırılabiliyor. Farklı servis sağlayıcılarının DNS sunucularının adresleri girilerek, erişimi kısıtlanan sitelere girilebiliyor.

Bu yöntemde de ciddi güvenlik riskleri bulunuyor. Güvenilir olmayan DNS sağlayıcılarının kullanılması halinde, ilgili DNS sağlayıcısı kullanıcıları izleyebiliyor, bilgilerini ele geçirmek ve zararlı yazılım bulaştırmak için farklı sitelere yönlendirme yapabiliyor. Bunun yanı sıra kullanıcının bağlandığı siteyi veya içerikleri de engelleyebiliyor.

Örneğin DNS ayarlarını güvenilir olmayan DNS sunucularının adresleriyle değiştiren bir kullanıcı, erişimi kısıtlanan bir platforma giriş yapmak için sitenin ismini yazdığında, dolandırıcılık amacıyla oluşturulmuş benzer bir platforma yönlendirilip kullanıcı adı, şifre, kredi kartı bilgileri gibi bilgileri ele geçirilebiliyor.

VPN sebebiyle verileri çalınan milyonlarca kullanıcı bulunuyor. Özellikle ücretsiz VPN hizmeti sunan güvenlik altyapısı gelişmemiş şirketlere yönelik gerçekleştirilen siber saldırılarda, kullanıcıların sistemdeki verileri hedef alınıyor.

Geçen yıl gerçekleşen bir veri sızıntısında, ücretsiz VPN hizmeti sunan popüler bir firmaya ait 360 milyondan fazla kullanıcı veri kaydı çalındı. Çalınan veriler arasında, e-posta adresleri, orijinal IP adresleri, coğrafi konum kayıtları, ziyaret edilen web siteleri gibi birçok veri yer alıyor. Çalınan kullanıcı verileri dark web (karanlık ağ) başta olmak üzere ilgili mecralarda satışa çıkarılıyor.

Kullanıcıların VPN kullanırken ve DNS ayarlarını değiştirirken güvenliklerini riske atmamaları için, güvenilir VPN ve DNS sağlayıcılarını tercih etmeleri önem taşıyor.

Bunun yanı sıra cihazlarındaki kötü yazılımların tespit edilmesine imkan sağlayan güvenilir antivirüs yazılımlarının kullanılması da kullanıcı güvenliğini artırıyor.

MUHABİR

Bakmadan Geçme