Irak ABD'nin ülkedeki askeri varlığını sonlandırma kararı aldı

ABD tarafından Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen hava saldırısında Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva es-Saidi'yi öldürmesi Irak'ı Washington'a karşı harekete geçirdi. Ebu Takva es-Saidi Kimdir?

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin ofisi, Irak hükümetinin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Irak'taki misyonunun bitirilmesi için hazırlık yapmak üzere ikili bir komite oluşturduğunu açıkladı. Söz konusu açıklama, ABD'nin başkent Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısında Haşdi Şabi'ye bağlı milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva es-Saidi'yi öldürmesinden bir gün sonra yapıldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, 4 Ocak Perşembe günü yaptığı günlük basın toplantısında, es-Saidi'nin tehdit olarak görüldüğü için Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü açıklamıştı. Saldırının detayları ve öncesinde Irak hükümetinin bilgilendirilip bilgilendirilmediği konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Ryder, "Her zaman meşru müdafaa hakkımızı saklı tutarız ve personelimizi korumak için gerekli tedbirleri alırız" ifadesini kullandı.

IRAK SALDIRIYI 'TERÖR EYLEMİ' OLARAK TANIMLAMIŞTI

"Haşdi Şabi Bağdat Kuşağı" isimli kurumdan yapılan yazılı açıklamada, Komutan Yardımcısı Ebu Takva es-Saidi'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD saldırısında öldürüldüğü duyurulmuştu. Yerel medyada çıkan haberlerde de Bağdat'ta Haşdi Şabi Lojistik Dairesi'nin hava saldırısına maruz kaldığı ve yaralılar olduğu kaydedilmişti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Askeri Sözcüsü General Yahya Resul, konuya dair yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Sudani tarafından verilen resmi izinle çalışan Haşdi Sabi'ye yönelik saldırının 'gerekçesi olmadığını' belirtmişti. Resul, saldırıyı 'adeta bir terör eylemi' şeklinde nitelendirerek bu olayın Irak Silahlı Kuvvetleri ile saldırıdan sorumlu tuttukları ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri arasındaki tüm anlaşmaları baltaladığını kaydetmişti.

Ebu Takva es-Saidi Kimdir?

Tam adı Muştak Talib es-Saidi olup, Nucaba hareketi içinde ‘Ebu Takva' olarak tanınıyor.

Kemaliye mahallesinde yaşayan fakir bir aileden geliyor. Ebu Takva'nın ailesi ülkenin doğusundaki Diyala bölgesinden.

Şarku'l Avsat'a konuşan yakınlarına göre, Ebu Takva, ABD güçleri onu 2007 ile 2012 yılları arasında tutuklamadan önce, Mukteda el-Sadr liderliğindeki Sadr hareketinin aktif unsurlarından biriydi.

Ebu Takva, Sadr hareketinden ayrılarak, ilk önce Kays el-Hazali liderliğindeki Asaib Ehl el-Hak hareketine, daha sonra da Nucaba hareketine katıldı.

Sadr hareketi ile Asaib Ehl el-Hak arasındaki ilişki son yıllarda ciddi gerilimlere sahne oldu.

Asaib Ehl el-Hak ve Nuceba arasındaki ilişki de, Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani hükümetindeki güvenlik pozisyonları konusunda aralarında çıkan anlaşmazlığın ardından artık sakin değil.

Anlaşmazlık, ‘ABD güçlerinin hedef alınmasına ilişkin görüş farklılığı' olduğu yönündeki söylentiler nedeniyle daha da tırmandı.

Kaynaklara göre Ebu Takva, üst düzey bir Iraklı yetkili tarafından kendisine sunulan ve ‘serbest bırakılmasında ABD'lilerin yardımı karşılığında Sadr hareketinden ayrılma' koşulunu içeren bir anlaşmayı kabul etti.

Nuceba hareketine katıldığından beri, özellikle Irak ve Suriye'de Uluslararası Koalisyon güçlerinin bulunduğu askeri üsleri hedef alan operasyonların yönetimi ve planlanmasıyla doğrudan ilgili önemli pozisyonlarda bulundu.

Bakmadan Geçme