İran'da Seçimi Pezeşkiyan Önde Götürüyor

İran'da 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Mesud Pezeşkiyan, yüzde 42,3 ile yarışı ilk sırada götürürken onu yüzde 39,5 ile Said Celili ikinci durumda.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oyun sayıldığı bilgisini kamuoyuna duyurdu.

Oy dağılımına bakıldığında Pezeşkiyan yüzde 5 milyon 955 bin 781 oy alarak yüzde 42,3 ile yarışta önde gidiyor.

Şu ana kadar sayılan oyların 5 milyon 560 bin 321'ini alan Celili onu yüzde 39,5 ile arkasından geliyor.

Muhammed Bakır Kalibaf, yüzde 13,4 oyla üçüncü, Mustafa Purmuhammedi yüzde 0.8 ile dördüncü sırada bulunuyor.

SEÇİMİ KAZANMAK İÇİN

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması şartı bulunuyor.

İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

NUSRET PEZEŞKİYAN KİMDİR?

Nusret Pezeşkiyan (Nossrat Peseschkian; 18 Haziran 1933 - 27 Nisan 2010), İranlı nörolog, psikiyatrist ve psikoterapist. 1968'den beri araştırmalarını 1954 yılında gittiği Almanya'da yürüttü. Pozitif psikoterapinin ve Wiesbaden Psikoterapi Akademisi'nin kurucusudur (1977). Birçok ülkede bu konuda seminerler verdi ve farklı dillere de çevrilmiş 20 kitap yazdı. 2006'da Almanya'daki İranlı tıp ve diş doktorları birliği İbn-i Sina ödülünü aldı.

Pezeşkiyan, kültürlerarası yaklaşımla geliştirdiği pozitif psikoterapide kültürel değerler ile rahatsızlıklar arasında ilişki aramış ve tadavide öykü ve masalların, kişinin çatışmalarını daha güçlü belirlemesini ve güven geliştirmesini sağlamada önemli katkıları olduğunu tespit etmiştir.

Pezeşkiyan, vefat ettiği güne değin, Dünya Pozitif Psikoterapi Birliği başkanlığı olan Uluslararası Pozitif ve Transkültürel Psikoterapi Akademisi'nin başkanı ve Alman Pozitif Psikoterapi Birliği Onursal Başkanı idi. Ayrıca Rusya'da St. Petersburg'daki Bechterew Ulusal Psikonöroloji Enstitüsü'nün onursal profesörü idi. 1996'da Almanya başbakanı tarafından Federal Liyakat Nişanı verildi. Piseşkiyan Bahai Dininin bir mensubudur.

Bakmadan Geçme